Rauri pline de dejectii, din cauza statiilor de epurare nefunctionale

Râuri pline de dejec?ii, din cauza sta?iilor de epurare nefunc?ionale
Rauri pline de dejectii, din cauza statiilor de epurare nefunctionale
Rauri pline de dejectii, din cauza statiilor de epurare nefunctionale

Retelele de canalizare si statiile de epurare construite in mare parte cu bani europeni, in satele si orasele noi din Suceava, au ajuns surse de poluare pentru cursurile de apa din judet. Construite fara o proiectie clara a numarului de beneficiari si fara o conditionare a racordurilor la apa cu cele la canalizare, statiile de epurare puse in functiune intre anii 2002 si 2013 sunt in realitate nefunctionale, astfel incat apele uzate ajung in raurile Bistrita, Moldova, Siret, Dorna, Suceava, Somuzu Mare si in alte cursuri de apa mai mici.

Conform unei situatii intocmite de Administratia Nationala Apele Romane, la aceasta ora in judet sunt 30 de localitati in care retelele de canalizare si statiile de epurare ridica probleme de poluare a cursurilor de apa.

Astfel, Primaria Iacobeni are o statie de epurare pusa in functiune in 2007, pentru o retea de canalizare la care teoretic ar fi trebuit sa se aboneze 2.080 de consumatori. Din pacate, doar 277 sunt racordati, ceea ce face ca sistemul sa fie ineficient si sa functioneze mult sub capacitate, ca de altfel in toate celelalte cazuri. Limitele de poluare nu au fost depasite pana acum, insa au fost atinse concentratiile maxime admise, ceea ce a facut ca Apele Romane sa amendeze primaria cu 31,61 de lei. Administratia are un program de etapizare in ceea ce priveste gospodarirea apelor uzate, pana in martie 2015.

Ploaie de amenzi de la Apele Romane

Primaria Dolhasca are retea de canalizare cu o capacitate de 11.093 de bransamente, dar numai 516 consumatori sunt racordati, si asta in conditiile in care nici macar nu are statie de epurare si evacueaza apele uzate direct in raul Somuzu Mare. In 2013 a primit amenzi de peste 2.400 de lei, iar din ianuarie pana in aprilie 2014, penalitati de alti 931,86 de lei.
La Dumbraveni, statia de epurare a fost data in functiune in 2008, cu scopul de a prelua apele uzate de la cei 9.214 consumatori potentiali – in realitate doar 640. Desi statia functioneaza la toti parametrii, in paraul Salageni au fost deversate ape uzate cu depasiri mici ale cotelor maxime admise, astfel ca primaria a fost penalizata cu peste 2.500 de lei in 2013 si cu aproape 300 de lei in acest an.

La Frasin lipseste statia de epurare si apele uzate ajung direct in raul Moldova. Penalitatile din 2013 si pana acum depasesc 8.500 de lei. Situatii similare cu cele prezentate se intalnesc si la Saru Dornei, Salcea, Draguseni, Brosteni, Putna, Ostra, Liteni, Bosanci, Dorna Candrenilor, Arbore, Malini, Manastirea Humorului, Veresti, Valea Moldovei, Baia, Bilca, Zvoristea, Forasti, Straja, Brodina, Voitinel, Boroaia, Paltinoasa, Fantana Mare, Cornu Luncii. Pentru ultimele noua cazuri, statiile sunt finalizate in perioada 2011-2013, dar nu sunt puse in functiune, iar bransamentele lipsesc ori sunt insuficiente. In comuna Ciprian Porumbescu, statia de epurare pusa in functiune in 2012 si reteaua de canalizare sunt administrate de SC Apa Canal SRL din localitate si exista doar 711 utilizatori, fata de capacitatea de 7.250 de abonati. Pentru deversarea in paraul Stupca de ape epurate insuficient, penalitatile de anul trecut si din acest an depasesc 2.000 de lei.

Pentru ca o statie sa fie eficienta are nevoie de o galeata de apa pe secunda

Situatia este cunoscuta la nivelul administratiei judetene, mai ales ca au fost primari care au reclamat ca tot bugetul comunei se duce pe amenzile date de Apele Romane.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, ne-a declarat ieri ca principala problema este numarul mic sau lipsa consumatorilor racordati la reteaua de canalizare. „Pentru ca o statie de epurare sa fie eficienta are nevoie de 10 litri de apa pe secunda, de o caldare de apa pe secunda. De exemplu, la Valea Moldovei, reteaua de canalizare a fost proiectata pentru 6.000 de consumatori, adica 2.000 de racorduri. Acum sunt 130 de racorduri, iar cei care folosesc reteaua de canalizare nu platesc nimic pentru ca la primarie nu au serviciu de apa-canal, iar statia si reteaua nu au fost predate unui operator pentru administrare”, a declarat prefectul.

Potrivit acestuia, pentru cazul particular Valea Moldovei deocamdata a fost luata masura blindarii statiei de epurare si vidanjarea apelor uzate, cu transport la ACET Gura Humorului. Costurile operatiunii vor fi suportate de Primaria Valea Moldovei, dar sunt oricum mai mici decat amenda lunara de 5.000 de lei, pe care administratia locala o incaseaza din ianuarie incoace, de la Apele Romane.

Prefectul de Suceava a mai afirmat ca in perioada urmatoare va fi verificata situatia statiilor de epurare si a retelelor de canalizare din tot judetul si ulterior sa se gaseasca o solutie de prevenire a poluarii. „Este clar ca este necesara cresterea numarului de consumatori si conditionarea racordului la reteaua de apa cu cel la canalizare. Vrei apa, te racordezi obligatoriu si la canalizare, nu se poate altfel”, a concluzionat Sinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *