Razboi total intre proprietarii de paduri si ocoalele silvice

R?zboi total între proprietarii de p?duri ?i ocoalele silvice
Razboi total intre proprietarii de paduri si ocoalele silvice
Razboi total intre proprietarii de paduri si ocoalele silvice

Razboi total intre reprezentantii composesoratelor din judet si reprezentantii ocoalelor silvice de stat sau private. Reprezentantii composesoratelor ii acuza direct pe reprezentantii ocoalelor silvice de afaceri dubioase cu material lemnos. O astfel de ploaie de acuzatii a avut loc chiar ieri in fata reprezentantilor Institutiei Prefectului, ai Inspectoratului Judetean de Politie si ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi, cu ocazia unei intalniri dintre cele doua parti mediate de subprefectul Altfatter Tamas. Conflictul verbal a devenit atat de dur incat s-au folosit formulari de genul “ocoalele sunt cancerul padurilor” . Un lucru este sigur: o reconciliere intre cele doua parti pare imposibila in momentul de fata!

Prefectura a incercat o mediere
Ca urmare a zecilor de sesizari care curg la fiecare sedinta de audiente organizate de Institutia Prefectului, prefectul Eugeniu Avram si subprefectul Altfatter Tamas au decis sa convoace o intalnire intre reprezentantii composesoratelor din judet si cei ai ocoalelor silvice private sau de stat. Subprefectul Altfatter Tamas le-a atras atentia reprezentantilor celor 37 de composesorate din judet ca unii membri acuza conducerile acestor entitati de lipsa de transparenta in activitatea lor sau de faptul ca nu convoaca adunarile generale ale membrilor composesoratelor cu anii. Reprezentantii composesoratelor mai sunt acuzati ca nu prezinta rapoarte ale activitatii lor sau ca nu ingrijesc corespunzator suprafetele impadurite, in unele cazuri fiind lansate chiar acuzatii de taieri ilegale de material lemnos.

Pe cale de consecinta, coordonatorul Inspectiei Silvice si de Vanatoare Satu Mare, Maria Antal, le-a cerut reprezentantilor composesoratelor sa semneze contracte cu ocoalele silvice private sau de stat in vederea administrarii corespunzatoare a suprafetelor de padure. Ce a urmat dupa acest indemn a fost un veritabil razboi al declaratiilor intre reprezentantii composesoratelor si cei ai ocoalelor silvice, fie private, fie de stat.

Composesoratul Tamaseni refuza colaborarea
Din cele 37 de composesorate existente la nivelul judetului doua composesorate au refuzat sa semneze contracte de servicii cu ocoalele silvice private sau de stat. Un astfel de caz este cel al composesoratului din Tamaseni, care administreaza 149 de hectare de padure, motivele acestui gest fiind facute publice de administratorul composesoratului Gheorghe Berendi. Acesta a precizat ca din cauza taxelor foarte mari practicate de ocoalele silvice membrii composesoratelor nu isi permit luxul de a semna astfel de intelegeri. “Padurea din Tamaseni este veche de 70 – 80 de ani, iar majoritatea membrilor composesoratului au pensii de fosti membri ai Cooperativelor Agricole de Productie, de cate 300 sau 400 de lei. Astfel, ca nu isi permit sa plateasca taxele percepute de aceste ocoale. Membrii composesoratului nostru prefera sa pastreze padurea asa cum este, sa lase padurea virgina”, a declarat Gheorghe Berendi. Mai mult, acesta a lasat sa se inteleaga ca prin semnarea unor eventuale contracte cu ocoalele silvice s-ar pune in pericol integritatea padurilor. “La noi nu se fura niciun lemn. De bine de rau, oamenii din Tamaseni au padure. La noi nu se poate ateriza cu elicopterul in padure ca si la Certeze”, a acuzat Gheorghe Berendi.

Taxa de drum
Mult mai transant a fost reprezentantul composesoratului din Tarna Mare, respectiv Ioan Molnar, care administreaza peste 500 de hectare de padure, fiind cea mai mare suprafata de padure administrata de vreun composesorat din judet. Acesta a acuzat Romsilva de faptul ca le cere taxa de drum desi acestea se afla pe suprafetele composesoratului. Mai mult, Ioan Molnar a precizat ca composesoratele sunt discriminate prin faptul ca sunt obligate sa suporte cheltuielile impuse de contractele cu ocoalele silvice, astfel incat pretul final al metrului cub de material lemnos este de 100 de lei. La capatul opus, ocoalele silvice vand metrul cub de material lemnos din padurile de stat cu 30 sau 40 de lei.

Directia Silvica se apara
Daca reprezentantii ocoalelor silvice private au preferat sa nu se pronunte vizavi de aceste acuzatii extrem de grave, directorul Directiei Silvice Satu Mare, Sever Ster, a reactionat, cu atat mai mult cu cat de numele sau se leaga in mare parte intocmirea Codului Silvic. Sever Stef a etichetat drept “nesimtire” acuzatiile lansate de reprezentantii composesoratelor. “Toate aceste acuzatii sunt o mare nesimtire. Sa se faca sesizari, nu sa se strige dupa noi ca suntem cancerul padurilor!”, a reactionat Sever Ster. Acesta a precizat ca obligativitatea semnarii de contracte cu ocoalele silvice rezulta din legislatia in vigoare, la fel ca si nivelul taxelor. In ceea ce priveste situatia drumurilor forestiere, Sever Ster a precizat ca ar fi de acord cu cedarea acestora, dar numai prin respectarea prevederilor legale si acolo unde statul nu mai are in proprietate nicio suprafata de padure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *