Rezerva de heliu a Pamantului se termina in 25 de ani

Peste 80% din rezerva de heliu a Terrei se afla in SUA, unde se vinde la preturi extrem de mici, in ciuda faptului ca este considerata o resursa naturala pretioasa.
heliu
Heliul este cunoscut mai ales datorita baloanelor de la petreceri si faptului ca iti face vocea pitigaiata daca il inhalezi. Heliul este, de fapt, o resursa pretioasa de care abuzam, intrucat in 25-30 de ani o sa ramanem fara el,spun oamenii de stiinta.

Resursele de heliu ale Terrei sunt consumate intr-o rata alarmanta, lucru ce va avea efect extrem de grave pentru spitale, care il folosesc pentru a racori scanerele MRI.

Cea mai mare rezerva de heliu din lume se afla in Amarillo, Texas si este vanduta la un pret foarte mic. In 1996, guvernul SUA a dat o lege care spune ca serviciul, US National Helium Reserve, trebuie sa fie epuizat pana in 2015 pentru a recupera banii investiti in instalarea lui.

Acest lucru inseamna ca heliul, un gaz non-regenerabil, se vinde extrem de rapid la preturi din ce in ce mai mici.

NASA foloseste gazul pentru a-si curata rachetele de combustibil, in timpce ce heliul lichid este utilizat la racorirea reactoarelor nucleare si la telescoapele spatiale.

Laureatul Nobel Robert Richardson, profesor de fizica la Universitatea Cornell din New York, spune ca o data ce vom pierde heliul, nu va mai exista nicio modalitate de a-l inlocui. In timp ce pentru anumite aplicatii exista anumiti inlocuitori, pentru scanerele MRI este singura substanta ce poate fi folosita.

Heliul se formeaza prin eroziunea radioactiva lenta a rocilor de pe Terra si aproape toate rezervele noastre au fost formate ca produs secundar din extractia gazului natural.

Singura modalitate de a obtine mai mult heliu ar fi sa il capturam din eroziunea tritiumului, un izotop de hidrogen radioactiv, pe care SUA nu il mai produce din 1988.

SUA detin 80% din heliul din lume, asa ca decizia lor de a-l lasa la un pret mic afecteaza intregul glob.

Profesorul Richardson spune ca singura solutie la criza heliului este sa se instaureze o piata libera.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *