Romsilva: Prima impadurire, o masura speciala pentru PNDR 2014-2020

Romsilva: Prima împ?durire, o m?sur? special? pentru PNDR 2014-2020
Romsilva: Prima impadurire, o masura speciala pentru PNDR 2014-2020
Romsilva: Prima impadurire, o masura speciala pentru PNDR 2014-2020

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2014-2020 are prevazuta o masura speciala care se refera la prima impadurire a terenurilor degradate din punctul de vedere agricol, a declarat sambata directorul general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Adam Craciunescu.

‘Sunt probleme deosebite pentru a extinde fondul forestier national, pentru ca, odata cu aplicarea legilor retrocedarii, actualii proprietari de terenuri agricole, chiar daca sunt proprietari, nu inteleg intotdeauna ca ar putea sa apeleze la partea de silvicultura sa impadureasca aceste terenuri, lucru mult mai benefic pentru Romania, iar in conditiile schimbarilor climatice, ar fi mult mai benefica extinderea suprafetelor impadurite. Apare PNDR pentru perioada 2014-2020, unde este o masura speciala cu prima impadurire si exista posibilitatea ca o parte a terenurilor degradate din punct de vedere agricol sa fie impadurite, iar proprietarii de teren sa aiba un beneficiu de pe urma padurii care creste pe aceste terenuri. In aceste conditii, noi, silvicultorii, depunem oferta noastra si venim cu materialul saditor pe piata, cu sponsorizari pentru persoane fizice si pentru unitatile administrativ teritoriale, pentru ca toate terenurile degradate sa fie impadurite in perioada urmatoare. Este o prioritate a Regiei Nationale a Padurilor ca sa ne aducem contributia la imbunatatirea calitatii mediului’, a afirmat Craciunescu intr-o conferinta de presa sustinuta la Cheile Gradistei.

Potrivit acestuia, pe langa prima impadurire, RNP are obligatia, conform legislatiei, de a infiinta perdele forestiere, dar nici in aceasta privinta nu se poate face pasul important daca nu exista acordul proprietarilor de terenuri, avand in vedere ca, in momentul in care s-a elaborat planul infrastructurii nationale, nu s-a tinut cont ca este nevoie de perdele forestiere.

La randul lui, secretarul de stat in Ministerul Mediului Catalin Diaconescu a afirmat ca la nivelul conducerilor Ministerului Mediului si Ministerului pentru Ape, Paduri si Piscicultura se lucreaza la solutii pentru ca finantarile pentru prima impadurire, dar si pentru perdelele forestiere si drumurile forestiere sa fie cat mai mari.

‘De asemenea, in colaborare cu organizatiile nonguvernamentale, cu asociatiile de proprietari, in special cu micii proprietari, lucram la elaborarea unei fise de masuri pentru compensatii in echivalent cu cele care se dau in agricultura pentru micii proprietari care se asociaza, care isi fac amenajamente silvice si care iau niste masuri de protejare a padurii suplimentare fata de legislatia actuala. Toate aceste reglementari si aceste preocupari fac parte din strategia noastra care o va ingloba pe cea nationala’, a explicat secretarul de stat.

Aceste masuri se doresc a fi finalizate pana la sfarsitul acestui an, a mai spus Diaconescu.

Cu toate ca Romania are un fond forestier de cca 6,4 milioane de hectare, reprezentand 27% din suprafata tarii, comparativ cu tarile europene, suprafata acoperita cu paduri este departe de a fi buna. Circa doua treimi din paduri sunt situate in zona montana si colinara, ponderea lor fiind scazuta la campie, sub 10%, unde, din aceasta cauza, se resimte puternic efectul exceselor climatice. Regia Nationala a Padurilor a impadurit in ultimii ani o suprafata de 255.000 de ha si a regenerat o suprafata de 230.000 de ha, a spus directorul general al Regiei Nationale a Padurilor.

Adam Craciunescu si secretarul de stat in Ministerul Mediului Catalin Diaconescu au participat sambata la Cheile Gradistei la cea de a XXIV-a editie a Zilei Silvicultorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *