Cercetatorii atrag atentia ca substantele folosite de legumicultorii romani pentru coacerea mai rapida a produselor, pot fi toxice.rosii tratate

Agricultorii romani forteaza cresterea fructelor si legumelor, ca sa faca fata concurentei produselor din import. Oamenii folosesc substante chimice indeosebi la cultivarea rosiilor.

„Din dorinta de a castiga bani rapid, producatorii folosesc tot felul de substante si tehnici ca tomatele sa se coaca urgent. Astfel de substante folosite in exces, dupa ureche, fac mai mult rau legumelor, care isi pierd din calitatile nutritive”, declara un specialist, cercetator stiintific in cadrul Statiunii de Cercetare Experimentala din Buzau.

Unii cercetatori sustin insa ca o repetare a dozei administrate poate fi toxica.

„Sunt producatori care folosesc produse chimice interzise. Stimulatorii de fructificare au efect toxic prin doza si efect cumulativ, prin repetarea dozei”, a explicat cercetatorul legumicol Floarea Burniche.

Nu este insa o regula general valabila. In acest moment, pe pietele din Romania exista si agricultori care folosesc stimulatori care nu sunt toxici.

„Sunt unii tarani care folosesc metode nepoluante. Se pot folosi bondari pentru polenizare sau unii au sisteme de incalzire a solariilor si se pot coace mai repede”, a explicat conferentiarul doctor la Facultatea de Horticultura, Viorica Lagunovschi

Potrivit acesteia, romanul de rand nu poate sa recunoasca cu ochiul liber care sunt rosiile tratate si care nu, insa a spus ca ar trebui sa ne ferim de cele mai colorate si mai tari.

„Legumele sunt mai intens colorate si mai tari iar, cand se sectioneaza sunt zone verzi, care demonstreaza clar ca a fost copt mai repede”, a explicat Viorica Lagunovschi.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here