S-a reaprins disputa pentru Rosia Montana

S-a reaprins disputa pentru Ro?ia Montan?
S-a reaprins disputa pentru Rosia Montana
S-a reaprins disputa pentru Rosia Montana

ONG-urile sustin ca avizul de mediu pentru noul PUZ a fost anulat de Tribunalul Covasna

* RMGC: „Am facut recurs si am suspendat aplicarea hotararii”

Decizia Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Sibiu (ARPM) de emitere a avizului de mediu pentru Planul de urbanism zonal modificat (PUZ) destinat zonei de dezvoltare industriala a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este, incepand de ieri, nula, sustine, intr-un comunicat de presa, Eugen David, presedintele asociatiei Alburnus Maior, unul dintre contestatarii proiectului. Anularea deciziei privind emiterea avizului de mediu are, in opinia domniei sale, drept consecinte faptul ca RMGC, in lipsa acestui aviz, nu va putea obtine aprobarea Consiliului Local Rosia Montana pentru planul de urbanism zonal si nici nu va primi acordul de mediu.

Reprezentantii RMGC au declarat, pentru ziarul BURSA, ca Alburnus Maior dezinformeaza in comunicat si ne-au precizat: „Comunicatul Alburnus Maior pleaca de la un eveniment real, dar contine concluzii false si denigratoare. Desi Tribunalul Covasna a admis cererea de anulare a deciziei de emitere a avizului de mediu acordat in luna martie 2011 pentru noul PUZ al zonei de dezvoltare industriala Rosia Montana, RMGC a depus astazi (nr. ieri) recurs si a suspendat, astfel, aplicarea hotararii. In concluzie, avizul de mediu pentru PUZ este in continuare valabil. In acest moment, intreaga documentatie de urbanism existenta (PUZ si PUG) este in vigoare, iar procedura de evaluare a impactului asupra mediului de catre comitetul de analiza tehnica poate continua”.

Oficialii RMGC ne-au mentionat ca societatea va continua sa urmeze toate caile legale in vederea autorizarii si implementarii proiectului de la Rosia Montana, in conformitate cu toate obligatiunile legale si standardere aplicabile in Romania si Uniunea Europeana. RMGC afirma ca isi mentine obiectivul de a construi la Rosia Montana una dintre cele mai moderne mine din Europa, care va aduce beneficii semnificative atat pentru tara, cat si pentru comunitatea din Rosia Montana.

Totodata, oficialii companiei au facut referire si la organizatiile care lupta pentru stoparea proiectului de la Rosia Montana: „Din pacate, vedem cum, in lipsa de argumente rationale, cateva ONG-uri continua sa se opuna cu indarjire dezvoltarii economice si sociale a unei zone foarte sarace a tarii, prin lansarea unui lung sir de litigii impotriva proiectului minier, sau autoritatilor emitente de autorizatii si permise. Care este solutia concreta pe care aceste ONG-uri o au pentru oamenii din Rosia Montana si intreaga zona miniera a Muntilor Apuseni?”.

Potrivit ONG-urilor care militeaza impotriva RMGC, „proiectul de minerit cu cianuri propus la Rosia Montana de catre Gabriel Resources, actionarul majoritar al RMGC, ar presupune, daca va fi realizat, stramutarea fortata a localnicilor, distrugerea monumentelor istorice si a bisericilor, folosirea a peste 200.000 de tone de cianura si transformarea a patru munti in cariere de suprafata”.

In comunicatul remis de Alburnus Maior se specifica faptul ca „in cauza deschisa de Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si Salvati Bucurestiul, reclamantele au sustinut in principal ca decizia de a emite avizul de mediu desconsidera grav statutul de protectie a monumentelor naturale si istorice din Rosia Montana. Decizia ar fi permis chiar stramutarea monumentelor naturale sau distrugerea relicvelor istorice precum galeriile romane. Mai mult, o serie de acte administrative care au stat la baza emiterii Deciziei ce a facut rolul procesului solutionat astazi (nr. ieri), au fost la randul lor anulate anterior de instantele competente ori si-au pierdut valabilitatea”.

Procesul a inceput la Tribunalul Cluj si a fost stramutat la Tribunalul Covasna prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *