Sarbatoarea Soarelui

Solstitiul din 21 iunie a marcat inceputul verii in emisfera nordica

Energia solara poate deveni energia viitorului. Singura problema ramane perfectionarea tehnologiilor de captare, conversie si stocare in instalatii adecvate.

Inceputul verii a fost marcat astronomic in noaptea de 20 spre 21 iunie, la ora 3.00. Specialistii sustin ca, in aceasta perioada, pret de trei zile, soarele „sta pe loc”, iar noaptea solstitiului de vara este cea mai scurta din an.

Petre Popescu, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, spune ca, in fiecare an, pe 21 iunie, Soarele, privit de pe Pamant, atinge cea mai mare inaltime pe bolta cereasca fata de linia orizontului, si din aceasta pozitie stralucirea sa este maxima. Institutul Astronomic din Bucuresti nu a sarbatorit insa, in acest an, solstitiul de vara.

Nici Ministerul Mediului sau Agentia Nationala pentru Protectia Mediului nu au organizat manifestari cu prilejul Sarbatorii Soarelui.

Ziua Soarelui, manifestare anuala lansata de Societatea Internationala pentru Energie Solara, a fost instituita si in Romania, in anul 1997, si are drept scop popularizarea posibilitatilor de utilizare a energiei solare.

„Stalpul de flori”

Solstitiul de vara a fost insa un prilej de petrecere pana in zori pentru cei care au ajuns la magazinul Ikea. Una dintre cele mai indepartate traditii ale Suediei, „Midsummer”, a fost adusa si in Romania de patroni.

Personalul magazinului i-a asteptat vineri seara pe oaspeti cu bauturi si specialitati culinare suedeze, oferite gratuit pana la miezul noptii, si cu o multime de surprize. Incepand cu ora 17.00, in fata magazinului a inceput impodobirea „stalpului de flori”, moment considerat simbolic, care a dat startul petrecerii.

„Anul trecut am vrut sa aducem un strop din aceasta sarbatoare tipic suedeza care marcheaza solstitiul de vara, iar modul deosebit in care a fost primita de romani ne-a determinat sa le oferim din nou vizitatorilor nostri o -noapte alba- in care sa se poata distra”, a declarat pentru „Adevarul” Cornel Oprisan, retail manager, Ikea.

Panouri solare

Tehnologiile solare folosesc energia soarelui pentru a produce caldura, lumina, apa calda si chiar aer conditionat.

Romania dispune de o cantitate de energie solara mult mai mare decat alte tari dezvoltate (Germania, Austria, Belgia, Olanda).

Sursa: Adevarul

Panourile solare sau fotovoltaice sunt solutia cea mai sigura si la indemana de depasire a crizei energetice mondiale.

Panourile nu polueaza mediul, costurile sunt zero atata vreme cat este soare, indiferent de anotimp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *