Sase depozite de gunoi vor fi inchise anul acesta in Gorj

Toate gropile de gunoi de pe teritoriul judetului Gorj care nu corespund normelor europene vor fi inchise in acest an, odata cu deschiderea la Targu Jiu a unui depozit ecologic de deseuri.
GORJ. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Gorj va inchide in acest an ultimele depozite de gunoi existente in orasele judetului. Daca anul trecut a fost inchisa groapa de gunoi de la Rovinari si recent a fost demarata, de o firma din Austria, constructia unui depozit ecologic de deseuri la Targu Jiu, anul acesta au fost programate sa fie inchise alte sase gropi de gunoi. Dupa cum a precizat conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj, cele sase depozite de deseuri care nu indeplinesc normele europene si vor fi inchise in 2008 se afla la Motru, Turceni, Novaci, Targu Carbunesti, Ticleni si Bumbesti Jiu. In aceste localitati vor fi construite statii de transformare si transport al deseurilor ce urmeaza sa fie aduse din comune. Pana in prezent, autoritatile sustin ca au inchis toate gropile de gunoi din mediul rural, acestea fiind monitorizate de Garda de Mediu.

Comune arondate

La fiecare statie de transformare a deseurilor se va realiza selectarea pe categorii a gunoiului, dupa care acesta va fi transportat la groapa ecologica din municipiul Targu Jiu. Aici se lucreaza deja la celula numarul unu a depozitului in care vor fi introduse primele cantitati de gunoi. Daca firma care se ocupa de construirea depozitului va respecta termenele pe care si le-a propus, prima celula va fi functionala si optima pentru a prelua deseuri, incepand cu 1 august. Tot incepand cu acea data se vor inchide automat ultimele gropi de gunoi existente la nivelul celor sase localitati urbane amintite. In prezent, sunt gata toate documentatiile si autorizatiile pentru finalizarea in bune conditii a procesului de inchidere a depozitelor de gunoi din teritoriu.

Pubele pentru varza si prune…

Statiile de transformare a gunoiului vor avea arondate cate sase-sapte comune, care vor avea obligatia sa transporte deseurile de la gospodariile localnicilor, la punctele de colectare. Gheorghe Fometescu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj, a afirmat ca o buna parte dintre gospodariile din mediul rural vor intra in posesia unor pubele. In cateva localitati, acestea au fost deja distribuite: „De regula, vor fi cate doua pubele – asa ar fi ideal. Una pentru gunoi umed si alta pentru gunoi uscat. In acest fel va fi usurata munca celor care se vor ocupa cu selectarea deseurilor.

Acum, fiecare consiliu local va stabili modul in care vor fi percepute taxe pentru ridicarea gunoiului si asa mai departe. In multe comune au fost impartite pubelele si avem cazuri in care acestea au fost folosite pentru a depozita prune pentru tuica sau au pus varza la murat. Or fi ele bune si au capac, dar oamenii trebuie sa inteleaga ca avem nevoie de o colectare civilizata a deseurilor”, a declarat Gheorghe Fometescu.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *