Satele cancerului din China. Cum traiesc oamenii in zonele cu cele mai numeroase cazuri de cancer

China afirm? c? va depune mai multe eforturi pentru combaterea polu?rii
Cum traiesc oamenii in zonele cu cele mai numeroase cazuri de cancer
Cum traiesc oamenii in zonele cu cele mai numeroase cazuri de cancer

La inceputul acestui an, autoritatile din China au recunoscut existenta „satelor cancerului”, dupa mai multi ani de la aparitia unor informatii cu privire la depasirea numarul mediu de cazuri in anumite regiuni deosebit de poluate din tara.

Expresia „satele cancerului” nu fusese folosita pana atunci de autoritati, insa acestea au cedat in final in urma valului de nemultumiri din partea locuitorilor fata de degradarea mediului in care traiesc de catre deseuri industriale, prezenta unor substante toxice in apa sau un aer foarte incarcat cu particule fine.

Intr-un reportaj realizat de CNN in satul Wuli, din provincia Zhejiang, Wei Donying, care militeaza pentru reducerea poluarii in zona, povesteste ce inseamna viata intr-un astfel de sat din China.

Wei Donying ii arata reporterului o serie de fotografii asezate pe o harta a regiunii: „Uitati-va la toti acesti pesti morti de la malul apei. Iar aici, apa a devenit rosie”.

Femeia a realizat o harta a poluarii timp de zeci de ani. In 2002, a suferit o interventie chirurgicala prin care i s-a indepartat o tumoare, care era benigna. Ea s-a plans constant autoritatilor, a facut petitii si a fost o „povara” pentru oficialitatile locale. In consecinta, Wei Donying a fost hartuita si amenintata.

„Dupa numeroase plangeri pe care le-am facut, una dintre fabrici doar a indepartat cuvantul „chimica” din denumirea ei. In fata acestei fabrici am realizat un protest recent. Tot ceea ce imi doresc este ca noi sa respiram un aer curat, sa avem apa curata si pamant necontaminat. Asta este tot ceea ce cer, insa se pare ca este prea mult”, povesteste femeia in timp ce ii arata reporterului fabricile din zona.

Toti locuitorii din satul Wuli au pierdut o ruda sau o cunostinta din cauza cancerului.

Este si cazul lui Feng Xiaofeng, care si-a pierdut si sotul si fiul din cauza acestei maladii. „Nu mai vreau sa stau in casa asta. Nu pot dormi aici. Sotul meu era stalpul acestei case, iar atunci cand a murit parca totul s-a prabusit. Apoi, fiul meu a murit si el”, povesteste in lacrimi femeia.

Locuitorii povestesc cum satul era renumit pentru dealurile lui impadurite si pentru pamantul fertil. Totul s-a schimbat in anii ’90, cand Guvernul le-a promis ca odata cu industrializarea zonei se vor imbogati.

„Insa, numai oficialitatile au fost cele care au bagat banii in buzunar. Toate aceste fabrici ar trebuie indepartate, deoarece ele au provocat cancerul”, spun locuitorii care sunt constienti de faptul ca Wuli a devenit „un sat al cancerului”.

Nivelul poluarii a crescut puternic in China, odata cu industrializarea rapida a tarii in ultimele trei decenii.

Expresia „satele cancerului” s-a raspandit in presa, indeosebi dupa publicarea de catre un jurnalist chinez, in 2009, a unei harti care documenteaza zeci de astfel de sate.

Guvernul a recunoscut ca „produse chimice toxice si nocive”, in general interzise in tarile dezvoltate, sunt folosite in China si „pot pune in pericol sanatatea omului si a mediului pe termen lung”.

Intre substantele periculoase, nonilfenolul, un compus organic sintetic, interzis in industria textila europeana, este utilizat intens in acest sector in China, unde este folosit si in productia de detergenti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *