Gunoaie: Primaria Sacel, amendata cu 2500 lei, 6 primarii avertizate

Gunoaie: Primaria Sacel, amendata cu 2500 lei, 6 primarii avertizate
Gunoaie: Primaria Sacel, amendata cu 2500 lei, 6 primarii avertizate

Bocicoiu Mare, Giulesti, Poienile de sub Munte, Remeti, Sǎpanta, Strimtura, Vadu Izei si Sǎcel. Acestea sunt localitatile din judet unde Garda de Mediu Maramures, in urma controalelor efectuate imediat dupa Sarbatorile Pascale, a constatat o lipsa a implicarii autoritatilor locale in ceea ce priveste salubrizarea.

Dintre toate aceste UAT-uri, singura primarie din judet care s-a ales cu o amenda de 2500 de lei a fost Primaria Sacel.
“Imediat dupǎ sǎrbǎtorile de Paste s-a declansat etapa a doua din actiunea de verificare a stǎrii salubrizǎrii la nivelul UAT-urilor din judet, de data aceasta controlul avand un caracter de corijare si punitiv, in cazul nerespectǎrii mǎsurilor trasate in prima etapǎ.

In aceastǎ perioadǎ au fost verificate, din nou, toate cele 76 administratii locale din judet, pentru a se putea urmǎri modul in care au fost duse la indeplinire mǎsurile trasate in controalele anterioare si, eventual, a se constata, punctual, zonele in care nu s-a actionat si pentru care se pot lua mǎsuri de sanctionare.

Concluzia este cǎ se observǎ un trend pozitiv in mǎsurile luate de cǎtre administratiile publice locale, cǎ verificǎrile repetate si mǎsurile cuprinse in actele de control si-au indeplinit caracterul preventiv si chiar educativ, astfel incat mǎsurile punitive au fost, spre surprinderea comisarilor, putine fatǎ de cele ce se constataserǎ in prima etapǎ.

Desigur cǎ existǎ incǎ mult de fǎcut panǎ a ajunge la o calitate corespunzǎtoare a stǎrii de salubrizare, mai sunt incǎ zone de intervenit, mai ales la UAT-urile cu cursuri de apǎ, unde mai apar zone cu concentrǎri de deseuri de plastic si textile, dar in fiecare caz actele de control au evidentiat actiuni si termene concrete si comisarii CJ MM vor reveni pentru a vedea cum s-au respectat si pus in practicǎ.

Din cele 76 UAT-uri verificate in etapa II-a, unele s-au evidentiat pozitiv in ceea ce priveste mobilizarea in salubrizarea zonelor identificate ca fiind cu probleme. Si aici am avea orasele Tǎutii Mǎgherǎus si Borsa sau comunele Cicirlǎu, Fǎrcasa, Grosii Tiblesului sau Sisesti.

La polul opus s-au situat cele care nu au actionat corespunzǎtor in acest domeniu, la care nu s-a vǎzut implicarea administratiilor publice locale in domeniul salubrizǎrii teritoriului UAT-urilor, dintre care subliniem comunele Bocicoiu Mare, Giulesti, Poienile de sub Munte, Remeti, Sǎpanta, Strimtura, Vadu Izei si Sǎcel.

Urmare a acestor constatǎri s-au aplicat un numǎr de 6 avertismente si o contraventie in valoare de 2500 lei. Avertismente au primit primariile Bocicoiu Mare, Giulesti, Poienile de sub Munte, Remeti, Sǎpanta, Vadu Izei, iar contraventia s-a dat la primaria Sǎcel”, a declarat directorul Garzii de Mediu Maramures, Ioan Strempel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *