Schimbarile climatice ameninta fundamentele sanatatii umane

Zapada de pe KilimanjaroSchimbarile care au loc la suprafata Pamantului, atat la nivelul climei cat si la cel al ecosistemelor, pun in pericol sanatatea milioanelor sau chiar a miliardelor de oameni din toata lumea si reprezinta in acest moment cea mai mare provocare a secolului 21, in ceea ce priveste sanatatea publica.
Aceste schimbari la nivel global ameninta chiar fundamentele sanatatii umane: acces la resurse alimentare adecvate, aer curat, apa potabila si locuinte sigure.
Acestea sunt concluziile raportului Global Environmental Change: The Threat to Human Health, publicat de Worldwatch Institute si Fundatia Natiunilor Unite. Potrivit raportului, distributia malariei, a schistosomiasis-ului si a altor boli infectioase din numeroase regiuni a fost alterata datorita schimbarilor rapide ale climatului si datorita modului in care sunt utilizate terenurile. Raportul conclude ca populatiile sarace, din tarile aflate in curs de dezvoltare, sunt cele mai vulnerabile acestor schimbari climatice, desi sunt cele mai putin responsabile pentru aceste schimbari.
„Este din ce in ce mai aparent ca schimbarile la care supunem mediul pun in pericol atat speciile cu care impartim mediul ecologic, cat si sanatatea si bunastarea speciei nostre,” consemneaza autorul raportului, Dr. Samuel S. Myers, specialist al Facultatii de Medicina a Universitatii Harvard si asociat stiintific al Centrului Universitatii Harvard pentru Mediu.
Raportul consemneaza o serie de amenintari la adresa sanatatii publice- insuficienta apei si a resurselor alimentare, distributia bolilor infectioase, nivelul ridicat de poluare a aerului, dezastrele naturale si schimbarile la nivel demografic- toate acestea combinate ameninta segmente mari de populatie.
Multe dintre pericolele reprezentate de aceste amenintari pot fi in mod fundamental prevenite, afirma Dr. Myers, in cazul in care lumea politica ar lua masuri hotarate si adecvate. Raportul subliniaza nevoia de studii la nivel national care sa evalueze riscurile pentru identificarea principalelor pericole din diferite regiuni, dar si nevoia de asistenta tehnica si financiara din partea comunitatii internationale, pentru sprijinirea tarilor aflate in curs de dezvoltare in adaptarea la impactul pe care schimbarile climatice accelerate il au asupra sanatatii.
In cele din urma, sustine raportul, va trebui sa gasim noi modalitati de a genera cresteri economice care sa nu cauzeze deteriorari din punct de vedere ecologic ; in caz contrar, progresele care au fost realizate vizavi de sanatatea publica mondiala, nutritie si de eliminarea saraciei vor fi anulate.
„In prezent, toate schimbarile mediului cauzate de oameni- schimbarile climatice, schimbari in folosirea terenurilor, degradarea ecosistemelor- cunosc un proces de accelerare,” spune Myers.
„Pentru a reduce impactul negativ asupra umanitatii, impact ce poate fi evitat, trebuie sa ne dublam eforturile pentru a incetini ritmul schimbarilor climatice, a reduce rata cresterii populatiei, si pentru a reduce vulnerabilitatea celor mai expusi la acestea,” adauga Samuel S Myers.

Sursa: www.4ecotips.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *