4 motive bune pentru a recicla

Cei 3RReciclarea este al treilea din cei 3 R necesari protejarii mediului: redu, refoloseste, recilceaza. Asadar, inainte de a-ti spune cele 4 motive care sa te determine sa reciclezi, am vrea sa iti reamintim ca:
– Primul pas pentru protejarea naturii este sa incerci sa reduci cantitatea a ceea ce consumi – daca nu ai nevoie de ceva nu-l cumpara – astfel, vei reduce cantitatea pierderii pe care o generezi.
– Atunci cand cumperi ceva, alege un brand care foloseste cat mai putin ambalaj sau un ambalaj care poate fi refolosit sau reciclat. Si cauta produse care sunt pe cat se poate de prietenoase cu mediul.
– Cauta de asemenea produse care sunt facute din materiale reciclate; daca exista cerere pentru produse din plastic reciclat, spre exemplu, mai mult plastic va fi recilcat si mai putin va sfarsi pe campii sau in oceane, poluandu-le. De asemenea mai putin material nou va trebui sa fie folosit. Aminteste-ti, ceea ce cumperi influenteaza ceea ce se fabrica.
– Inainte de a arunca ceva, gandeste-te mai intai daca exista vreo posibilitate pentru ca acel lucru sa fie refolosit. Poti planta ceva in el sau il poti folosi sa pastrezi in el agrafe de birou sau poti sa-l folosesti pentru a impacheta un cadou? Poate fi dat la un magazin de caritate sau la o casa de copii ? Toate acestea pot parea evidente, dar traim intr-o lume in care multi dintre noi au uitat sa-si puna asemenea intrebari.
Si, in sfarsit…
Motivul 1: Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci si foloseste cu 40% mai putina energie si cu 50% mai putina apa. Energia salvata din reciclarea hartiei intr-un an este suficienta pentru a oferi electricitate pentru 512 case pe an (sursa: Paper Recycling Association of SA )
Motivul 2: Sticla este 100% reciclabila, dar nu este biodegradabila. Materialele din care este facuta sticla trebuie sa fie extrase din pamant si topite la o temperatura foarte inalta. Energia poate fi salvata prin reciclare. Energia salvata din reciclarea unei singure sticle este echivalenta cu energia care tine aprins un bec de 100 W timp de o ora. Fiecare tona de sticla reciclata salveaza de asemenea 1,2 tone de materiale de baza. ( Sursa: The Glass Recycling Company)
Motivul 3: Conservele sunt 100% reciclabile. Ele sunt topite pentru a se obtine otel nou. Acest lucru reduce necesitatea de a exploata noi minereuri de fier si salveaza energia necesara exploatarii si procesarii acestuia. Mai mult de 36.000 de tone de otel sunt recuperate pentru a fi retopite in fecare an. (Sursa: Collect-a-can)
Motivul 4: Un total de 562 de milioane de pet-uri au fost recuperate pentru reciclare numai in 2007. Aceasta a dus la colectarea a 19.000 de tone de plastic, dar reprezinta doar 24 % din PET-urile fabricate in acel an. Recilcarea unei tone de PET-uri salveaza 7,4 metri cubi de spatiu verde. Si 19 PET-uri de 500 ml sunt suficiente pentru a obtine din reciclarea lor fibre pentru umplerea unei perne obisnuite. (Sursa: Petco)

Sursa: http://www.treevolution.co.za

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *