Proiectul intitulat „Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bistrita Nasaud” a carui valoare este de 155.083.030 lei, urmeaza sa se deruleze in perioada 2009 – 2011.
Investitia presupune construirea unui Centru de Management Integrat al Deseurilor in comuna Dumitra, a unei statii de transfer la Bistrita precum si a 4 puncte de transfer in localitatile Beclean, Nasaud, Sangeorz-Bai si Galatii Bistritei. De asemenea, in municipiul Bistrita se vor construi doua Centre de Colectare a Deseurilor Voluminoase si DEEE si cate un Centru de Colectare in fiecare oras al Judetului. In cadrul proiectului se vor achizitiona containere pentru colectarea selectiva a deseurilor si vehicule pentru transportul acestora. Totodata, se vor inchide si se vor ecologiza 4 depozite urbane si 200 depozite rurale existente neconforme.
Conform Programului Operational Sectorial de Mediu, valoarea eligibila a Proiectului este de 141.709.850 lei, 98 %reprezentand finantare nerambursabila prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si Bugetul de Stat, restul de 2 %reprezentand contributia Beneficiarului prin bugetele Autoritatilor Locale.
– Bani multi pentru un proiect ambitios
Asa cum ne-am asteptat, sumele pe care cele 62 de primarii vor trebui sa la asigure in vederea implementarii depozitului ecologic de la Tarpiu, sunt destul de consistente, desi este vorba doar de 20 de procente. La o prima lectura a anexei din proiectul de hotarare al Consiliului Judetean, observam urmatoarele cifre pe care ar trebui sa le acopere acele primarii care se confrunta cu probleme financiare: Monor – 9422 de euro, Milas – 9230 de
euro, Salva – 17.691 de euro, Sieut – 16.922 de euro, Budesti – 13.076 de euro, Ciceu-Giurgesti – 10.576 de euro, Chiuza – 13.845 de euro, Caianu Mic – 25 de mii de euro, Lesu – 18.460 de euro, Negrilesti – 15.576 de euro, iar lista nu se opreste aici.
– FEDR vine cu 33 de milioane de euro
Banii cei mai multi, adica peste 33 din cele 43,69 de milioane de euro, vor fi asigurate de Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Astfel, planul anual al contributiei financiare pentru proiect este de aproximativ 13,9 milioane de euro pentru anul 2009 si de 12,8 milioane de euro pentru anul 2010.
Potrivit vicepresedintelui CJ, Mihai Iancu Luca, investitia este una majora, una care ar putea ajuta Bistrita-Nasaud sa depaseasca criza, care este tot mai evidenta prin lucrarile de anvergura, care vor debuta in zona Tarpiului: „Pot sa va spun ca beneficiarul proiectului si a tuturor obiectivelor care intra in aceasta investitie este Consiliul Judetean”.
Descrierea proiectului
Conform documentului pus la dispozitie de Consiliul Judetean, proiectul depozitului ecologic de la Tarpiu are patru mari componente, dupa cum urmeaza:
1. sistem de colectare a deseurilor si cinci statii de transfer;
2. construirea centrului de management integrat al deseurilor si un depozit ecologic de deseuri judetean;
3. inchiderea a patru depozite de deseuri neconforme urbane si a 200 de depozite de deseuri rurale;
4. constientizare publica, asistenta tehnica si supervizare.
Potrivit aceluiasi document, vor exista cinci centre de colectare pentru deseurile voluminoase, DEE si pentru deseurile menajere periculoase, localizate in Bistrita (2), Nasaud, Sangeorz-Bai si Beclean.
In privinta statiilor de transfer, proiectul propune construirea a cinci asemenea statii in Bistrita, Nasaud, Sangeorz-Bai, Galatii Bistritei si Beclean. Statiile de transfer constau intr-o rampa si o zona pentru depozitarea temporara a deseurilor, dotata cu containere de 32 de metri cubi. Depozitul de la Tarpiu va fi construit pe o suprafata de 16,9 hectare, capacitatea de stocare fiind de 1,2 milioane metri cubi, avand o durata de viata de 20 de ani. De asemenea, depozitul va avea in „dotare” un sistem de colectare a biogazului si unul de ardere, cat si unul de colectare al levigatului (n.red. – transformarea unui material in praf fin prin faramitarea in apa – sau intr-un lichid – si printr-o sedimentare fractionata a materialului), dar si o statie de epurare.
Sursa: http://www.mesagerul.ro