Serbia doreste 5% din viitoarea centrala nucleara de la Belene

Serbia este interesata sa participe la construirea unei centrale nucleare la Belene, a declarat ministrul energiei al acestei tari, Petar Skundric. Cotidianul Blic din Belgrad informeaza ca Belgradul va incerca sa obtina 5 la suta din actiunile viitoarei centrale.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat luni ca Serbia si Croatia trebuie sa decida pana la sfarsitul saptamanii daca vor participa la proiectul pentru construirea unei centrale nucleare la Belene. Aflat la Bucuresti pentru summitul Dunarii, Borisov a spus ca pana sambata, cand la Sofia va veni premierul rus Vladimir Putin, trebuie sa se stie repartizarea cotelor-parti la constructia centralei. Potrivit unor informatii din presa, Sofia a invitat Belgrad si Zagreb sa participe cu 1-2% in centrala.

Serbia este interesata insa sa obtina o cota mai mare, de 5%, afirma Blic. Expertii sarbi sustin ca termenul de doar cateva zile acordat de Borisov este prea scurt, avand in vedere ca potrivit estimarilor costurile proiectului se vor ridica la o suma intre 4 si 7 miliarde de euro. Petar Skundric a declarat ca Belgrad are nevoie de timp pentru a lua o decizie finala, care trebuie discutata in cadrul unei sedinte a guvernului.

In acelasi timp, premierul Croatiei Jadranka Kosor a declarat ca tara sa nu va participa la proiectul Belene deoarece are o strategie energetica proprie, informeaza postul sofiot de radio Darik. Kosor a subliniat ca aceasta decizie nu va afecta relatiile dintre Zagreb si Sofia.
Boiko Borisov a anuntat in urma cu doua saptamani ca a fost gasit un investitor strategic pentru centrala nucleara de la Belene. El a spus ca este vorba de o companie din landul german Bavaria, dar a refuzat sa-i dezvaluie numele. Potrivit unor publicatii din presa bulgara, este vorba de compania Siemens.

Premierul Borisov a confirmat astfel afirmatia presedintelui parlamentului bulgar, Tetka Taceva, care a spus recent ca negocierile intre guvernul bulgar si cel rus pe tema construirii unei centrale nucleare in orasul Belene sunt intr-o faza foarte avansata si se clarifica ultimele detalii ale realizarii acesteia. Taceva a afirmat ca proiectul Belene va fi realizat cu siguranta.

Pentru guvernul nostru a fost extrem de important ca in proiect sa se implice si un investitor european si este aproape cert ca acesta exista deja, a precizat Taceva. Presedintele parlamentului nu a dezvaluit numele eventualului investitor, dar si ea a lasat sa se inteleaga ca este vorba despre o companie din Germania.
Taceva a mai spus ca proiectul Belene a fost printre principalele subiecte discutate de premierul bulgar Boiko Borisov si cancelarul german Angela Merkel in cadrul vizitei recente a lui Merkel la Sofia.

Ea a adaugat ca datorita eforturilor guvernului actual, costul constructiei centralei s-a diminuat semnificativ fata de cel initial. In anul 2009, Bulgaria a suspendat constructia centralei nucleare de 2.000 de megawati care urmeaza sa fie realizata pe malul Dunarii, in apropierea orasului Belene. Centrala urmeaza sa fie dotata cu doua reactoare de 1.000 MW fiecare si va fi construita de compania rusa Atomstroieksport. Planurile initiale prevedeau ca statul bulgar, prin Compania Nationala electrica NEK, sa detina o participatie de 51% in viitoarea centrala.

Restul de 49% urma sa fie vandut companiei germane RWE. Dupa ce insa in luna octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din proiect, ministrul bulgar al economiei si energiei Traicio Traikov a declarat ca Bulgaria va cauta alti investitori.
Premierul Boiko Borisov a spus la randul sau ca proiectul va continua doar daca vor fi gasiti unul sau mai multi investitori strategici din Europa. Planurile initiale prevedeau ca proiectul sa coste putin peste 4 miliarde de euro. Potrivit multor specialisti insa, costurile vor fi mult mai mari, ajungand la 8 sau 10 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *