Slatina, exemplu de colectare a deseurilor

Slatina, exemplu de colectare a deseurilor

In municipiul Slatina, inca din anul 2009, Primaria, alaturi de firma de salubritate a orasului, SC Salubris SA, a implementat un sistem modern de colectare a deseurilor, supranumit sistemul “Easy”.

De la introducerea sistemului si pana in prezent, au fost amplasate 30 de containere subterane si opt supraterane, in 19 puncte de colectare ale municipiului, iar in urmatorii doi ani vor fi amplasate inca 100 de containere, in acest fel fiind deservite toate blocurile din Slatina.

Containere subterane

Pentru a vedea cum acest sistem modern de colectare a deseurilor menajere scapa un oras intreg de imaginea dezagreabila a punctelor actuale de colectare, primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, a initiat, ieri, o vizita la fata locului. Din delegatia care s-a deplasat la Slatina au mai facut parte si presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, si administratorul SC Salubritate Craiova SRL, Flavius Sirop, acestia fiind intampinati la destinatie de catre presedintele CJ Olt, Paul Stanescu, si de primarul municipiului Slatina, Darius Valcov.
Pe langa noul sistem de colectare a deseurilor, delegatia de la Craiova a vizitat si cartierul de locuinte pentru tineri, precum si blocurile reabilitate termic si in curs de reabilitare cu bani de la bugetul local.

Vizita in noul cartier de locuinte

“Am venit la Slatina pentru a vedea ceea ce au realizat. Primarul de aici a reusit sa construiasca un cartier nou de locuinte, sa termine reabilitarea termica pentru blocurile de 10 etaje si sa schimbe fata orasului in ceea ce priveste Salubritatea. Cred ca arata foarte bine si asta ma convinge o data in plus sa semnez masterplanul pentru deseuri, care a fost blocat timp de cinci ani, in conditiile in care, la inceput, s-a pornit printr-un parteneriat semnat chiar de fostul primar, impreuna cu domnul Prioteasa, insa, pe parcurs, s-a razgandit. Masterplanul pentru deseuri este foarte bun pentru ca tot ce s-a vazut la Slatina se va face pe fonduri europene, ceea ce inseamna ca Primaria nu va scoate niciun ban de la bugetul local. Ar fi 15 milioane de euro, pe care le scutim prin folosirea statiilor de sortare si compostare. Referitor la groapa de la Mofleni, pot sa spun ca nu va fi niciodata inchisa, pentru ca nu va fi de acord actualul administrator, iar atat timp cat va fi deschisa aceasta groapa, nu vom putea sa deschidem alta in judet”, a declarat edilul-sef al Baniei, Lia Olguta Vasilescu.

––––––––––-
Planuri

Prioteasa: Trebuie sa adoptam si metode neconventionale!

La intalnirea de ieri, de la Slatina, a participat si Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, care a declarat ca de mai bine de doi ani se incearca gasirea unei solutii pentru mutarea gropii de gunoi a Craiovei. “Am venit sa vedem cum se implementeaza proiectele si in alte locuri nu numai la Craiova, cum oamenii apeleaza si la alte metode decat cele clasice, pe care le-am vazut noi. Suntem interesati de masterplanul pentru deseuri, la care se lucreaza de cinci ani de zile si care ar fi trebuit sa fie implementat printre primele in Romania. Vorbim de aproximativ 50 de milioane de euro. De asemenea, ne-am zbatut de cativa ani de zile sa gasim o solutie pentru mutarea gropii de gunoi a Craiovei, care, in acest moment, este o solutie nefericita. La vremea respectiva, cand s-a aprobat groapa de gunoi, Consiliul Judetean Dolj a fost singurul care s-a opus, pentru ca se amplasa pe malul Jiului, unde este in acest moment. Acum, Romania nu mai poate sa dea inapoi cu gropile de gunoi, pentru ca s-a semnat protocolul ca in fiecare judet sa existe o singura groapa conforma. Nici Craiova nu mai poate face nimic si de aceea ramanem cu aceasta groapa, dar care trebuie sa respecte toata legislatia de mediu”, a precizat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj. Masterplanul de deseuri al judetului Olt este in valoare de 40 de milioane de euro si se afla deja in faza de licitatii privind intreaga infrastructura pentru cele 112 localitati. “In 2014, speram sa fim unul dintre cele mai curate judete ale tarii. La noi, lucrurile au mers foarte bine pentru ca CJ Olt a reusit sa lucreze foarte bine cu toate primariile”, a spus Paul Stanescu, presedintele CJ Olt.

––––––––––-
PRIORITATE

Locuinte pentru tineri, dupa modelul Mazare

Cartierul de locuinte pentru tineri reprezinta o prioritate in urmatorii ani pentru primarul Craiovei, optand pentru varianta aleasa de catre Radu Mazare la Constanta, iar in ceea ce priveste reabilitarea termica a locuintelor va accesa fonduri europene, de anul viitor primariile avand, in premiera, posibilitatea sa acceseze bani de la UE pentru acest lucru.

––––––––––-
Ca la madrid

Sistem de colectare a deseurilor, dupa model spaniol, la Slatina

In ceea ce priveste sistemul modern de colectare a deseurilor implementat in Slatina, primarul orasului, Darius Valcov, s-a inspirat din ceea ce a vazut in urma cu patru ani, in Coslada, o suburbie a Madridului, unde romanii reprezinta circa 20 la suta din populatie. “Am vazut acest sistem intr-un orasel de langa Madrid, iar acum doi ani, am decis ca trebuie sa-l implementez. Nu este usor sa achizitionezi toate aceste utilaje, care nu sunt foarte ieftine, insa suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine si de proasta calitate. Firma a acceptat sa cumpere o astfel de masina, care ridica gunoiul din aceste containere moderne, masina care costa 350 de mii de euro, insa ne-am dorit sa facem un lucru de calitate, performant”, a specificat Darius Valcov, primarul Slatinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *