Sorin Minea (Romalimenta): Ar trebui interzise importurile de produse modificate genetic în România
Sorin Minea (Romalimenta): Ar trebui interzise importurile de produse modificate genetic în România
Sorin Minea (Romalimenta): Ar trebui interzise importurile de produse modificate genetic in Romania
Sorin Minea (Romalimenta): Ar trebui interzise importurile de produse modificate genetic in Romania

Romania ar trebui sa interzica importurile de soia modificata genetic, atata timp cat agricultorului roman i s-a interzis prin legislatia europeana cultivarea acesteia, considera presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, Sorin Minea, intr-o dezbatere organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

‘De ce suntem obligati sa importam soia modificata genetic, iar agricultorului roman ii este interzis sa cultive soia modificata genetic si se spune ca este daunatoare sanatatii consumatorului. Daca produsele modificate genetic reprezinta un pericol pentru sanatate, trebuie sa fie interzise importurile de produse modificate genetic, iar daca se considera ca plantele modificate genetic nu sunt daunatoare sanatatii, trebuie sa fiu lasat sa le cultiv. Romania are un potential urias la culturile de soia. La ora actuala, Romaniei i s-a creat, la nivelul Uniunii Europene, un dezavantaj major, prin interdictia de a cultiva soia modificata genetic. Romania a fost un mare producator de soia in Europa, iar costurile de producere sunt net superioare ca avantaje, fata de costurile la soia de import’, a spus Minea.

Potrivit statisticilor, in Europa se importa anual circa 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar in Romania intra peste 500.000 de tone, in special porumb si soia. 97% dintre produsele modificate genetic devin furaje si sunt consumate de porci, vaci sau pasari.

Propunerea privind reforma industriei agroalimentare a fost aprobata de Comisia Europeana, in luna mai, acest an, iar prin revizuirea directivei, din 1.500 de pagini s-a ajuns la 500 de pagini, prin compactizarea legislatiei din anumite sectoare. Revizuirea legislatiei aduce avantaje la nivelul categoriilor de consumatori, cetateni, operatori si procesatori.

Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, a subliniat ca revizuirea legislatiei s-a facut rapid si intr-un timp foarte scurt, care nu a dat posibilitatea operatorilor romani din domeniul agroalimentar sa isi expuna punctele de vedere.

‘Cred ca timpul de la criza calului pana la adoptarea noilor acte legislative a fost prea scurt si nu am avut posibilitatea sa prezentam pozitia sectorului fata de noile reglementari’, a spus Van.

Reprezentanta CE la Bucuresti a organizat o sesiune de informare cu tema „Animale, Plante, Controale oficiale: Norme mai inteligente pentru produse mai sigure”, in care a prezentat pachetul de masuri destinat sa consolideze aplicarea standardelor in materie de sanatate si de siguranta pentru intregul lant agroalimentar din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here