Lacurile glaciare din Romania au devenit groapa de gunoi

Lacurile glaciare din Romania au devenit groapa de gunoi

Echipa campaniei „Romania din Interior” si-a indreptat atentia spre o bogatie de care nu suntem constienti: lacurile glaciare din Parcul National Retezat.

In Parcul National Retezat sunt aproape jumatate din lacurile glaciare din tara, 80 la numar, un record pentru Europa. Peisajele din Retezat, de o frumusete uluitoare poarta urmele ultimei glaciatiuni de acum 20.000 de ani, povestesc reporterii echipei „Romania Din Interior”, de la Digi 24.

Sunt salbatice, pure, neschimbate, iar natura poate fi admirata in toata splendoarea ei. Drept dovada, Parcul National Retezat, numit si „Taramul fermecat cu ochi albastri” a fost propus, in urma cu cinci ani, intr-un top international al noilor minuni naturale ale lumii si a primit diploma de excelenta pentru arii protejate, din partea Consiului Europei.

In fiecare an, parcul este vizitat de circa 20.000 de turisti din care jumatate sunt straini. Mai mult decat atat, in ultimii ani, conform administratiei parcului, numarul vizitatorilor straini a crescut cu 15%. Strainii au inceput sa prefere lacurile glaciare din Carpati, in detrimentul celor din Alpi, pe motiv ca ultimele au devenit statiuni exclusiviste, cu vile scumpe si sporturi nautice si nu se mai pot bucura de linistea naturii. Cu toate acestea, autoritatile romane nu stiu sa profite de acest avantaj. Problema este ca turistii straini afla doar intamplator de toate aceste comori ale naturii, pe Internet sau de la prieteni. Statul roman nu a facut nimic pentru promovarea lacurilor glaciare timp de 22 de ani. Abia in luna august 2012, la final de sezon, in Retezat a fost deschis un traseu turistic al lacurilor glaciare.

„Dupa stiinta mea, nu a existat un program de promovare al lacurilor glaciare”, a spus sec directorului Directiei Management si Brand din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Carmen Moraru. Intre timp unele dintre lacurile glaciare s-au transformat in gropi de gunoi. Cele mai mari probleme sunt in Masivul Fagarasi. Un grup de ONG-uri a strans, in cadrul unei campanii de ecologizare, peste o tona de deseuri din lacurile glaciare Capra, Caprita si Caltun.

„In anul 2007 am scos din lacurile Capra si Caprita in jur de 500 de kg de deseuri, peste 500 de kg, iar din lacul Caltun, in anul 2008, undeva in jur de 300 de kg. In lacul Capra am avut surpriza, in anul 2007, sa ne intalnim cu o cutie de viteze de camion, un deseu mai putin obisnuit si in acelasi timp foarte suspect cum a ajuns acolo”, povesteste Razvan Popescu-Mirceni, reprezentant ONG, la emisiune prezentata duminica, de la 18.30, la Digi 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *