Spatiile verzi, vitale pentru sanatate

green-space.jpgDe multe ori cand iesim in aer liber, ne gandim la aceasta activitate ca la o metoda de a ne relaxa si de a ne petrece timpul intr-un mod placut. Cercetari recente arata insa ca, pe langa beneficiile psihice pe care natura le are asupra noastra, aceasta ne aduce un aport de sanatate la nivel fizic si, pentru a avea un tonus perfect, ne recomanda sa locuim intr-o zona care sa ne asigure prezenta spatiului verde, pe o raza de cel putin un kilometru.

Acestea ar fi concluziile unui nou studiu, publicat online in Jurnalul de Epidemiologie si Sanatate Comunitara in octombrie 2009. Statisticile rezultate in urma cercetarii sunt clare: cei care locuiesc inconjurati de spatii verzi, pe o distanta de cel putin un kilometru, sunt mai putin dispusi la probleme de sanatate, fiind feriti in special de stress si depresie.Studiul a luat in evidenta starea de sanatate a 300.000 de olandezi, adulti si copii, care locuiau in zone cu spatii verzi si ale caror case erau inconjurate fie de paduri, fie de parcuri, rezultatul fiind o reducere cu 15% a posibilitatii de imbolnavire, datorita prezentei constante a naturii in zona in care locuiau si isi desfasurau activitatile casnice.

Aceasta ipoteza nu este insa una noua. Se stie de cand lumea ca starea de sanatate si tonusul oamenilor care locuiesc la tara sau la munte s-au dovedit a fi mult mai bune decat ale celor care locuiesc la oras. Iar acest adevar a determinat multe persoane, care nu au posibilitatea de a locui intr-un astfel de spatiu, sa petreaca un timp indelungat in natura, in masura posibilitatilor, pentru binele propriei sanatati. Din pacate insa, doar week-end-urile nu par a fi suficiente pentru cerintele unei sanatati de fier.

„E placut sa vedem ca, pe masura ce oamenii sunt mai apropiati de natura, influenta pozitiva pe care aceasta o are asupra sanatatii lor creste”, este de parere doctorul David Rakel de la Universitatea de Medicina si Sanate Publica din Wisconsin.

Explicatia nu este greu de ghicit: aerul mai curat, soarele, culorile naturii – in special verdele-, vietatile si sunetele naturii contribuie la inserarea in organismul nostru a unei stari de bine, relaxante, pozitive si energice, care transmite creierului nostru comenzi specifice unei stari de sanatate perfecte. Iar daca reusim sa convingem creierul nostru ca ne este bine psihic, in mod automat acesta poate controla procesele din punct de vedere fizic, astfel incat sa ne fie la fel de bine si la acest nivel. Spre exemplu, razele soarelui ajuta la absorbtia vitaminei D, iar acest proces ne ofera o stare de spirit pozitiva, dar, in acelasi timp, ne intareste osatura si musculatura.Asadar, influenta pe care spatiile verzi o au asupra sanatatii noastre ar trebuie sa le dea de gandit primariilor, firmelor de constructii si tuturor celor care ofera autorizatii cu privire la gestionarea spatiilor verzi si modificarea infrastructurii unui oras sau a unei localitati.

Nu toti ne putem bucura de o casa cu teren sau curte, de parcuri sau de paduri, asadar cei care se fac responsabili de binele nostru, ca si cetateni, ar trebui sa gaseasca o solutie astfel incat verdele naturii si lumina soarelui sa vada pe toata lumea, inca de la prima ora a diminetii, de cand deschidem ochii si scoatem capul pe fereastra. Pentru ca energia pe care o primim la trezire este cea care ne determina bioritmul si ne insoteste pe tot parcursul zilei.

„Daca pacientii din spitale ar avea o expunere directa la soare printr-o fereastra sau in mod direct, sederile in spitale ar fi mai scurte si pacientii ar prezenta mai putine complicatii”, vine sa intareasca Rakel.

Sursa: http://health.yahoo.com/news/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *