Streinu Cercel: Un potential risc ar exista daca norul coboara la 2.000 de metri sau sub

Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, spune ca, in momentul de fata, norul de cenusa care trece pe deasupra Romaniei nu constituie un pericol pentru populatie. Cenusa trebuie sa coboare, insa, pe sol, avertizeaza oficialul.Streinu Cercel

Oficialul ne asigura ca suntem la primul nivel de alerta, ceea ce inseamna doar schimb de informatii, pentru ca norul se afla o inaltime mult prea mare de sol pentru a fi un pericol pentru romani.

„Un potential risc ar exista in momentul in care norul coboara la un plafon de 2.000 de metri sau sub, unde exista posibilitatea de formare a unor nori si evident sa ajunga pe pamant. Exista trei niveluri de alerta. In momentul de fata suntem in primul nivel de alerta, care inseamna schimb de informatii si nimic mai mult. In momentul in care se va constata ca acest nor de cenusa vulcanica are tendinta sa coboare spre pamant, vom intra in faza a doua, in care exista un risc potential. Faza a treia apare in momentul in care cenusa ajunge pe sol, afectand astfel viata populatiei”, a spus, la Realitatea TV, Adrian Streinu Cerccel.

Oficialul de la Ministrul Sanatatii atrage, insa, atentia asupra unui lucru inevitabil: cenusa trebuie sa coboare pe sol. „Momentul acesta este inevitabil. Depinde insa unde. Daca cenusa coboara pe ocean, nu este nicio problema. Sa nu ajunga pe pamant…”, spune Streinu Cercel.

„In momentul de fata, nu exista niciun risc pe teritoriul Romaniei. Ca atare, cel putin pana luni, lumea poate sta linistita. In eventualitatea in care cenusa va ajunge la nivelul solului, populatia va trebui sa se protejeze. Printre masurile de protectie se numara imbracamintea corespunzatoare, care sa acopere pielea intr-o mare masura, sa se evite purtarea lentilelor de contact din cauza riscului aparitiei unor leziuni la nivelul globului ocular”, a explicat oficialul.

De altfel, si oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca cei cu probleme de respiratie sunt potential amenintati. In cazul in care praful microscopic ar ajunge la nivelul solului, este bine ca oamenii sa stea cat mai mult in interior, iar in spatiu deschis sa poarte o masca.

Norii de ploie care vor afecta slab unele zone ale tarii nu vor intra in contact cu norul de cenusa, fiind sub altitudinea de 6.000 de metri, a declarat la Realitatea TV, si Florinela Georgescu, specialist in cadrul Autoritatii Nationale de Meteorologie.

„Circulatia aerului nu favorizeza deplasarea norului de cenusa spre sud, mai marcanta fiind deplasarea spre est. Extiderea sa este in straturile superioare la altitudinei peste 6000 metri. In general, pentru sambata nu se anunta ploi extinse, dar este posibil sa ploua la munte, din nori a caror altitudine este mult mai mica ca a norului de cenusa”, a spus Georgescu.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *