ANM: Cenusa din norul vulcanului se va depune pe sol

Informatiile existente pana in prezent arata ca au fost deja inregistrate depuneri foarte usoare in Anglia.cenusa si norul

“Cenusa din norul vulcanului se va depune la sol”, a declarat, sambata, presedintele Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu. El a atras, insa, atentia ca depunerile si concentratia vor scadea in functie de distanta fata de zona de emisie a norului.

In Romania nu exista inca pericolul ca cenusa sa ajunga la sol, insa ce va urma dupa ziua de duminica nu poate fi precizat cu exactitate.

“Potrivit simularilor facute in diferite puncte ale unor tari din vestul Europei, in cazul in care norul de cenusa vulcanica ar fi afectat atmosfera, circulatia la sol in stratul de la 0 la 2.000 de metri este in asa fel incat nu patrunde acel nor pe teritoriul Romaniei, pentru ca circulatia aerului de la sol este diferita de cea de la 6.000 de metri”, a explicat Ion Sandu.

El sustine ca cel putin pana duminica seara la ora 21:00 nu exista pericolul ca norul de cenusa sa ajunga la sol in Romania.

Potrivit ultimelor informatii, au fost raportate deja depuneri usoare de cenusa pe solul din Anglia.

Oficialul de la Ministrul Sanatatii a atras atentia asupra depunerii cenusii la sol inca de sambata. “Cenusa trebuie sa coboare pe sol. Momentul acesta este inevitabil. Depinde insa unde. Daca cenusa coboara pe ocean, nu este nicio problema. Sa nu ajunga pe pamant…”, a spus Streinu Cercel.

In eventualitatea in care cenusa va ajunge la nivelul solului, populatia va trebui sa se protejeze. Printre masurile de protectie se numara imbracamintea corespunzatoare, care sa acopere pielea intr-o mare masura, si sa se evite purtarea lentilelor de contact, din cauza riscului aparitiei unor leziuni la nivelul globului ocular, a explicat oficialul.

De altfel, si oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca cei cu probleme de respiratie sunt potential amenintati. In cazul in care praful microscopic ar ajunge la nivelul solului, este bine ca oamenii sa stea cat mai mult in interior, iar in spatiu deschis sa poarte o masca.

Ion Sandu a spus ca in Romania va incepe sa ploua serios abia de luni de la ora 12:00, dupa ce norul va parasi teritoriul Romaniei. El sustine, insa, ca norii care aduc ploaia in aceasta perioada se afla la o altitudine mult mai mica de 6.000 de metri si exclude posibilitatea ca cenusa sa fie coborata la sol de stropii de ploaie.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente