Un studiu realizat recent de cercetatorii americani a demonstrat ca bebelusii de sex feminin care au fost expusi la insecticidul DDT in perioada in care se aflau inca in pantecul mamei sunt mai vulnerabili in fata cancerului la san, odata ajunsi la maturitate. Cercetarea s-a desfasurat pe parcursul a 50 de ani.

Cercetatorii americani de la Public Health Institute din Berkeley au realizat un studiu cu ajutorul caruia au demonstrat pentru prima data ca insecticidul Diclor-Difenil-Tricloretanul (DDT) poate provoca aparitia cancerului la san.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca bebelusii de sex feminin care au fost expusi la DDT in perioada in care se aflau inca in pantecul mamei au fost mai vulnerabili in fata respectivei boli odata ajunsi la maturitate, scrie iafrica.com.

„Substantele chimice folosite in mediul inconjurator au fost intotdeauna banuite a se afla printre factorii care provoaca aparitia cancerului, dar pana acum au fost facute foarte putine studii in sprijinul acestei idei”, a explicat Barbara Cohn, co-autoarea studiului.

Peste cinci decenii a durat cercetarea, vreme in care specialistii au examinat mai multe femei care au fost expuse la DDT inainte de a se naste, adica in anii ’60, atunci cand respectivul insecticid era foarte popular in Statele Unite ale Americii.

Cercetatorii au utilizat datele a circa 20.700 de femei, iar ulterior si-au concentrat atentia pe cazurile a 118 mame, ale caror fiice au fost diagnosticate cu cancer la san pana la varsta de 52 de ani. Analizele de sange periodice le-au permis specialistilor sa vada nivelul de DDT la care fiecare dintre acestea a fost expusa.

„Dincolo de istoricul medical al familiei, nivelul ridicat de DDT in sangele mamelor a fost asociat cu un risc de patru ori mai mare de dezvoltare a cancerului la san la fiica”, a subliniat Barbara Cohn.

DDT, pesticid folosit pentru combaterea gandacilor de Colorado, a fost eliminat de pe lista substantelor fito-sanitare din cauza efectelor pe care le produce asupra solului. Utilizarea lui a fost interzisa in tarile puternic industrializate in anii 1970, iar din 2004, prin „Conventia de la Stockholm”, s-a interzis folosirea lui in scopuri agricole pe intreg globul.

Totusi, DDT-ul este folosit inca pentru combaterea insectelor purtatoare de boli precum malaria sau tifosul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here