Taierile ilegale au lasat plesuve terenuri forestiere private in suprafata de mii de hectare

Taierile ilegale au lasat plesuve terenuri forestiere private in suprafata de mii de hectare

In perioada ianuarie 2006-iunie a.c., din 10.210 ha reimpadurite, doar 775 sunt in proprietatea privata a persoanelor fizice si persoanelor juridice > Fapta de a nu reimpaduri suprafetele in cauza constituie infractiune silvica si se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 3 luni ori cu amenda
Dintr-o suprafata de 6.839 de hectare de terenuri care trebuie reimpadurite in judetul Suceava, 4.146 de hectare, adica 60,1% din total, sunt terenuri aflate fond forestier privat si care provin, preponderent, din padurile puse in posesie in perioada 1991-1996, cand au avut loc taieri ilegale masive.

Potrivit sefului Inspectoratului de Regim Silvic si Vanatoare Suceava, Costel Girigan, cea mai mare concentrare de asemenea terenuri este intalnita pe raza ocoalelor silvice Vatra Dornei – 1100 ha, Breaza – 900 ha, Vama – 200 ha si Frasin – 180 ha. In cadrul suprafetei supuse reimpaduririi intra si cea care a fost afectata de doboraturile de vant din anul 2002.

Conform unui material prezentat in sedinta Colegiului prefectural, se precizeaza ca in cazul neregenerarii in termen a terenurilor forestiere, Codul silvic statueaza procedura impaduririi silite a terenurilor, prin somare de catre ITRSV. In plus, fapta de a nu reimpaduri suprafetele in cauza constituie infractiune silvica si se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 3 luni ori cu amenda. Pentru proprietarii care nu si-au respectat obligatia de a impaduri in termen de 2 ani de la taierea definitiva, ITRSV Suceava a trimis, in perioada ianuarie 2006-iunie 2012, 3202 somatii, vizand impadurirea a peste 5.022 ha. Efectul acestora s-a concretizat in regenerarea a 10.210 ha, dintre care 775 se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice si persoanelor juridice.

„Chiar daca in ultimii ani suprafata impadurita in fond forestier privat a crescut, reusita plantatiilor – motivat de neefectuarea lucrarilor de intretinere – este preponderent nesatisfacatoare. Ramane o problema de solutionat, respectiv executarea acestor lucrari in fondul forestier privat, in conditiile in care proprietarul nu are constituit fondul de conservare, iar prevederile legale nu impun acest lucru”, releva inspectorul sef Costel Girigan.

Intrucat succesiunile legale asupra terenurilor nu sunt stabilite, ITRSV nu stie impotriva cui sa se indrepte

Seful ITRSVA Suceava spune ca actiunile menite sa conduca la regenerarea suprafetelor din fondul forestier privat au intampinat impedimente precum insuficienta materialului forestier de reproducere si nestabilirea succesiunilor legale asupra terenurilor, nestiindu-se inca titularii suprafetelor. Totodata, exista suprafete regenerate natural pentru care proprietarii nu au incheiate contracte de prestari servicii, intrucat plata serviciilor silvice nu este rentabila, iar in alte situatii proprietarii nu curata suprafetele de resturi de exploatare sau lasa neexploatati cate 2-3 arbori pe picior, tocmai pentru a nu efectua lucrarile de impadurire. Inspectorul-sef Girigan reliefeaza ca legea prevede ca, dupa identificarea proprietatilor despadurite, sa se emita somatie si sa se intocmeasca devizul de plata in sarcina proprietarului. Mai apoi, dupa efectuarea lucrarilor de reimpadurire, urmeaza recuperarea silita a contravalorii acestora de la proprietar. „Aceasta derulare de actiuni nu are finalitate, intrucat nu exista procedura privind modalitatea de efectuare a lucrarilor si, de asemenea, nu exista fonduri” a subliniat seful Inspectoratului de Regim Silvic si Vanatoare Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *