Tururi ghidate la Rosia Montana, cu ocazia FanFest

Tururi ghidate la Rosia Montana, cu ocazia FanFest

FanFest este un bun prilej de a cunoaste Rosia Montana cu adevarat! Tururile ghidate pregatite pentru voi va vor aduce aproape de oameni, de munti, de istorie.

Seria de drumetii organizate atrage atentia asupra unui aspect esential: salvarea Rosiei Montane inseamna intoarcerea la comunitate, la valorile ei culturale, istorice, naturale. Toate le gasim din abundenta la Rosia Montana pe care o redescoperim impreuna cu voi, an de an, la FanFest!

Te asteptam sa te inscrii la tururile ghidate pe www.fanfest.ro:
Miercuri, 15 august 2012, ora 15 – Turul Satului
Joi, 16 august 2012, ora 10 – Turul Naturii
Joi, 16 august 2012, ora 15 – Turul Mineritului
Vineri, 17 august 2012, ora 10 – Turul Panoramic
Vineri, 17 august 2012, ora 15 – Turul Satului
Sambata, 18 august 2012, ora 10 – Turul Cianurii (pe bicicleta)
Sambata, 18 august 2012, ora 15 – Turul Mineritului
Duminica, 19 august 2012, ora 10 – Turul Bisericilor

Turul Bisericilor
Rosienii au fost o comunitate multietnica si multiconfesionala in care romanii, maghiarii, germanii si celelalt etnii au trait in buna pace si vecinatate. Comunistii nu au reusit sa ii dezbine, dar venirea firmei canadiene a schimbat lucrurile radical. Totusi, biserica a ramas locul in care buna pace inca domneste. Te asteptam alaturi de noi sa cunoastem bisericile seculare ale Rosiei Montane, monumente istorice recunoscute oficial de statul roman, dar pe care vrea sa le lasa prada goanei dupa aur.

Turul Cianurii
Satul Corna, Satul Bunta si Satul Gura Cornei: aici traiesc Ultimii Oameni. Sunt cornenii, din neamul celor ce rezista cu incapatanare ofensivei cianurii. Daca s-ar aplica planul canadienilor, Valea Cornei ar fi umpluta cu reziduurile procesului de cianurare si separata de orasul Abrud printr-un baraj de 185 de metri. Cele trei sate – cu pamanturile, casele, bisericile si cimitirele oamenilor – ar ajunge pe fundul lacului de cianura. Dar acest lucru nu se va intampla cat timp Ultimii Oameni vor tine steagul sus.

Turul Mineritului
Numeroase semintii au scos de-a lungul timpului particele din aurul Rosiei Montane: daci, romani, romani, germani, maghiari, austrieci, italieni… cate si mai cate. Fiecare a lasat o parte din labirintul de peste 100 de kilometri de galerii subterane, ce ne prezinta acum istoria mineritului din perioada preromana pana in cea moderna. Dar aceste vestigii exceptionale isi pot gasi sfarsitul daca firma canadiana duce la indeplinire ce si-a propus: exploatarea la suprafata a intregului zacamant auro-argintifer.

Turul Panoramic 
Viata celei mai vechi comunitati din Romania se desfasoara de 2000 de ani pe Valea Foiesului si Valea Cornei, strajuite de muntii din jur. E frumoasa Rosia Montana, insa atunci cand te afli pe Varful Piatra Corbului si vezi spectacolul naturii desfasurandu-se pe 100 de kilometri in fata ta, parca te simti regele lumii iar daca esti pe La Colturi, atunci vei intelege de ce panorama oferita a fost a aleasa ca fotografie de deschidere pentru documentatia preliminara in vederea introducerii Rosiei Montane in UNESCO …

Turul Naturii
Din fericire, 90% din Rosia Montana a scapat de exploatarea suprafata din perioada contemporana. 90% din Rosia Montana isi pastreaza dealurile specifice tarii Motilor, cu fanete si case traditionale. Vino sa vezi cu ochii tai acea parte a Rosiei Montane pe care reclamele firmei canadiene nu o vor incuraja niciodata: cea in care omul traieste in armonie cu natura si nu doreste sa o distruga.

Participarea este gratuita, prin inscriere la numarul 0733.747.643. Numarul de locuri este limitat, pentru a evita aglomeratia din anii trecuti. Plecarea in tururi se face de la Punctul de Informare, langa Piata Centrala.

„Nu se poate sa asistam nepasatori la desfasurarea febrila si ilegala a proiectului de la Rosia Montana deoarece a fost pus in pericol unul dintre cele mai mari patrimonii romane din Europa, un sit arheologic a carui distrugere afecteaza grav identitatea poporului roman. Acesta este motivul principal pentru care am sustinut FanFest, o manifestare culturala in intampinarea acestor valori inestimabile.”

Serban Cantacuzino – presedintele Fundatiei ProPatrimonio, fost Secretar al Comisiei Regale de Arte Frumoase din Londra.

Impreuna cu tine, facem FanFest la Rosia Montana! DONEAZA!

Programul complet al activitatilor propuse in 2012 il puteti consulta pe www.fanfest.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *