1883 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România
Forum de activism la FanFest Rosia Montana

Campania Salvati Rosia Montana, reuneste in fiecare an la FanFest, in luna august, tineri activisti din intreaga tara. In acest an, ne dorim insa sa facem un pas suplimentar si sa reunim intr-un cadru organizat, dedicat, toate aceste discutii, interactiuni si chemari la actiune. Astfel, intre 16-19 august 2012, are loc in cadrul FanFest prima editie a Forumului de Activism Rosia Montana. Forumul include in program plenare, ateliere si conferinte, precum si Piata Solidaritatii – Marea Adunare de la Rosia Montana.

“Consideram ca dezbaterea critica si protestul, cele doua laturi alte activismului social si de mediu, trebuie sa co-existe, iar dezbaterea cu precadere trebuie sustinuta si incurajata. Organizarea unui forum este foarte bine-venita in acelasi timp cu FanFest deoarece aceasta editie este dedicata celebrarii activismului si protestarului, mesajul de promovare a festivalului fiind: Tinem muntii in loc. Rosia Montana rezista prin cultura“, a declarat Roxana Pencea, unul dintre organizatori.

Forumul este structurat in cinci sectiuni: ghid de actiune, campanii si miscari sociale, activism media, accesul la justitie si informatia de mediu si arta si activism social. Tematicile abordate isi doresc sa prezinte si sa creeze un spatiu pentru dialog unde activisti sociali si de mediu din Romania si din Europa prezinta interactiv solutii si viziuni critice, indeamnand la actiune cetatenii care doresc sa isi asume un rol activ in comunitate.

Sectiunea dedicata campaniilor si miscarilor sociale exploreaza modalitatile in care impreuna suntem o forta si aduce in prim-plan subiecte de maxim interes prin ateliere si workshopuri: Campania Salvati Rosia Montana – initiativa comunitatii locale / Piata Universitatii 2012 / Mining Watch – Campanii impotriva exploatarilor miniere in S-E Europei / Initiative civice impotriva exploatarii gazelor de sist / Agricultura taraneasca si importanta salvarii semintelor traditionale / Organismele modificate genetic / NO TAV – Italia / Transition Heathrow / Larzac – lupta agricultorilor pentru justitie si libertate / O viziune pentru Bucuresti – Probleme, solutii, schimbare, implicare pentru orasul tau / Protectia Animalelor / Cine sunt si ce vor ”acesti” Tinerii Maniosi? / Ce este Responsabilitatea Sociala Corporatista si cum o evitam? Si totusi cine ne finanteaza?

Sectiunea de activism media prezinta modul in care activistii isi fac cunoscute mesajul si actiunile folosind metode alternative de informare in special atunci cand instrumentele de comunicare mainstream sunt reduse la tacere prin contractele de publicitate avute cu companiile vizate. Accesul la justitie si informatia de mediu este sectiunea in care aflam informatii concrete despre cum putem sa ne castigam dreptul in justitie si cum putem sa intelegem modul in care un proiect de tipul celui propus la Rosia Montana este autorizat. Activismul poate imbraca multe forme, arta fiind una dintre ele. Putini sunt cei care o pot practica, dar forta mobilizatoare a artei cu mesaj social ne depaseste asteparile in cele mai multe cazuri. Forumul aduce artistul fata in fata cu activistul intr-o sectiune colorata si imprevizibila.

“Forumul Social de Activism e o nevoie organica a societatii civile romanesti. Profunzimea si amploarea actiunilor din ultima vreme au creat aceasta nevoie, ca grupuri cu diferite cauze si energii dar aceeasi viziune fara compromisuri, sa ia contact. Rosia Montana, prin natura si istoria luptei sale pentru libertate si justitie, este locul ideal care sa gazduiasca o asemenea desfasurare. Ni se vor alatura activisti din diferite tari din Europa, care poarta cu ei povestile de rezistenta ale comunitatilor din care vin. Toti cei care cred in puterea actiunilor noastre sunt asteptati sa ni se alature la acest forum”, a declarat Ramona Duminicioiu, organizator al forumului.

Programul detaliat al forumului si al festivalului poate fi consultat pe www.fanfest.ro Pagina web va ofera informatia necesara pentru a va planifica o vacanta de minim cinci zile in muntii Apuseni. Teatru, filme, muzica, activitati recreative si forumul activist, toate le gasiti descrise in detaliu la sectiunea Program.

FanFest a fost si este posibil prin munca voluntarilor: oameni care isi pun creativitatea si puterea de munca in sprijinul Rosiei Montane. Cu bugete infime, nici a zecea parte din bugetul unui festival al berii, voluntarii FanFest au reusit sa faca cunoscuta tuturor lupta pentru Rosia Montana. Si in acest an, impreuna cu tine, facem FanFest la Rosia Montana! Astfel, te invitam sa donezi si prin efortul nostru comun sa facem cea de-a saptea editie a festivalului.

Impreuna cu tine, facem FanFest la Rosia Montana! Doneaza acum!
http://www.rosiamontana.net/donatii/impreuna-cu-tine-facem-fanfest-la-rosia-montana/
Urmareste detalii despre programul FanFest 2012 pe www.fanfest.ro
Informeaza-te despre Campania Salvati Rosia Montana pe www.rosiamontana.org

 

Pentru informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati pe email: contact@fanfest.ro sau tudor@rosiamontana.ro

 

Multumim partenerilor nostri: Administratia Fondului Cultural National, Fundatia Friedrich Ebert Stiftung, Cotidianul, Voxpublica, Kamikaze , Formula AS, Zile si Nopti, Sapte Seri, TVR Cluj, Radio Republika Verde, Radio Cluj, GiZiRadio.net, TOTB, VICE, Metalhead, Bestmusic, Cluj.info, Modernism.ro, Veiozaarte, Tillate, UZR.ro, slicker.ro, Port.ro, CriticAtac, Greendex, Ecomagazin, Dor De Duca, Banana Society, feeder.ro, Decat o Revista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here