Tehnologia eco. Oaze de aer curat in centrul Bucurestiului

Tehnologia eco. Oaze de aer curat în centrul Bucure?tiului
Tehnologia eco. Oaze de aer curat in centrul Bucurestiului
Tehnologia eco. Oaze de aer curat in centrul Bucurestiului

Bucurestiul este unul dintre cele mai poluate orase din Europa. Din 1989 si pana astazi au disparut mai mult de jumatate din spatiile verzi ale Capitalei. Este motivul pentru care o mana de tineri si-au pus mintea la contributie si au venit cu idei ca Gradina Viitorului sau bulele de aer curat.

Anual, peste 2000 de romani se imbolnavesc de cancer pulmonar din cauza poluarii urbane, iar Bucurestiul este a doua cea mai mai poluata capitala a Europei. Dezvoltarea tehnologica a facut ca sursele de poluare sa fie mai multe, insa cativa tineri ecologisti au inteles ca tehnologia poate fi folosita si pentru a combate aceasta problema.

„De foarte multe ori, atunci cand cineva vorbeste despre ecologisti, se gandeste ca noi ar trebui sa ne reintoarcem cu totii la opait si la mancatul cu lingura de lemn. Este fals si gresit”, spune autorul unui proiect ecologist, Cornel Belciug.

El le propune bucurestenilor sa respire adanc, printr-o campanie inedita contra poluarii urbane.

„Proiectul se numeste Respira adanc, este un proiect de constientizare si educare, atat a cetatenilor cat si autoritatilor, privind calitatea si importanta calitatii aerului. Am realizat aici, pe Magheru, o constructie formata din doua domuri transparente. Am construit o lume ideala, o lume cu plante, cu aer curat, o lume cu scaune de masaj, o lume in care cred eu ca ne-ar placea tuturor sa traim, daca am fi putin mai atenti la efectele activitatii noastre asupra mediului”, spune el.

Implicati in aceeasi initiativa contra poluarii, dar printr-un proiect diferit, sunt si Ioana, Paul si Matei, trei tineri inventatori din Bucuresti. Acestia dezvolta aparaturi ecologice si cred intr-o regenerare a spatiului verde cu ajutorul tehnologiei.

„Fie ca vorbim de tot felul de aparate electronice, fie ca vorbim de computer, pentru noi este foarte important discursul acesta ecologic, dar dintr-o perspectiva culturala asumata”, spune Ioana Popescu.

In laboratorul Modulab, printre multele inventii, acestia incearca sa puna pe picioare tehnologia hidroponica, ce presupune cresterea plantelor fara sol.

„Plantele sunt crescute intr-o solutie de nutrient, in general in aer sau substrat de vata minerala si toata instalatia aceasta este automatizata, programabila, controlabila de la distanta, totul facut cat mai automatizat posibil si e un fel de instalatie de crescut plante robotica. Ea necesita cat mai putina atentie din partea oamenilor care nu prea au timp de lucrul asta si cumva intervine asupra nevoilor lor de a avea mirodenii la cinci minute, doua minute distanta”, spune Paul Popescu.

Dar cel mai important si recent proiect al echipei este Gradina Viitorului. Un spatiu verde, o gradina la prima vedere ca oricare alta, dar construita din materiale reutilizabile si biodegradabile.

Tehnologia trebuie folosita nu doar pentru confortul nostru, ci si pentru a reconstrui o parte din ceea ce a fost distrus de mana omului. Acesta este mesajul tinerilor care demonstreaza ca tehnologia face casa buna cu ecologia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *