Compania americana Marvell, unul dintre liderii mondiali in domeniul dispozitivelor electronice pentru IT&C, a prezentat la inceputul lunii noiembrie o tehnologie noua, menita sa reduca consumul de energie electrica pentru o serie de dispozitive si sisteme electronice, cele mai importante fiind laptop-urile.

Gratie unui controller pentru sursa de alimentare patentat de compania americana, consumul de energie electrica se va injumatati. Mai mult, dimensiunea si greutatea adaptorului specific dispozitivelor electronice (spre exemplu adaptorul de alimentare pentru un laptop sau sursa de alimentare pentru un sistem desktop) vor scadea la o treime din valorile actuale. Aceste avantaje majore se datoreaza unui chip creat de Marvell si ale carui atuuri sunt prelucrarea digitala a semnalului pentru imbunatatirea factorului de putere (imbunatatire care se traduce prin reducerea consumului de energie electrica) si asigurarea unei functionalitati polivalente a acestuia (reducand numarul componentelor electronice traditionale in medie cu 20 de bucati pentru fiecare adaptor).

Americanii de la Marvell au facut si un studiu aproximativ al impactului pe care tehnologia propusa de ei il va avea asupra mediului inconjurator. Astfel, la un numar de 2.5 miliarde echipamente electronice IT&C si electrocasnice in Statele Unite ale Americii, reducerea costului energiei electrice consumate va fi de 3 miliarde de dolari, iar emisiile atmosferice de dioxid de carbon se vor reduce cu 24 milioane de tone in fiecare an. Ar fi inca un pas inainte in lupta impotriva incalzirii globale si pentru pastrarea caracteristicilor climaterice actuale.

Sursa:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here