Tinta de „Zero Deseuri” – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie.

Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. Pe parcursul celor 10 ani, s-a reusit reducerea cu 60% a cantitatii deseurilor colectate de la populatie care ajunge pe rampele de gunoi, depasidu-se, practic, targetul initial.

In luna martie a acestui an, s-a trecut la urmatoarea etapa a proiectului. Noua tinta ambitioasa este o reducere cu 90% a deseurilor menajere depozitate la rampa de gunoi pana in 2020.

„Am intrat intr-o noua etapa a drumului catre ‚Zero Deseuri’ si, pentru a continua cu succes, e nevoie de o noua strategie pe termen mediu si lung. Ne propunem sa implementem noi masuri, astfel incat pana in 2035 sa reducem cantitatea de deseuri care nu se pot valorifica pana aproape de 0”, spune Primarul orasului Targu Lapus, Mitru Lese.

Pentru a se alege cele mai eficiente strategii, care sa tina cont de specificul zonei si structura populatiei, un pas necesar a constat in analizarea componentei deseurilor. Astfel, la sfarsitul lunii martie, Primaria a organizat o actiune de sortare a unui esantion reprezentativ din deseurile care urmau sa ia drumul rampei de gunoi.

Concluzia a fost ca doar un sfert din gunoiul care se transporta la rampa este nevalorificabil, ceea ce inseamna ca, din cantitatea totala de deseuri, reziduurile reprezinta cam 10%.

O alta concluzie care a reiesit in urma actiunii a fost necesitatea colectarii separate a biodegradabilului. La case, oamenii au fost invatati sa foloseasca acest biodegradabil ca ingrasamant ecologic in gospodarii, iar cel colectat de la blocuri va merge la o statie de compost.

Consilierii pe probleme de mediu sunt de parere ca trebuie gasite metode de reducere a numarului de pungi de plastic prin utilizarea alternativelor biodegradabile.

De asemenea, analizele au dus la concluzia ca unele categorii de deseuri nereciclabile si nebiodegradabile ar putea fi eliminate prin masuri administrative. De exemplu, scutecele provenite de la Caminul de Batrani aflat in administratia Primariei ar putea fi inlocuite cu unele biodegradabile.

Dar probabil cel mai mare castig este faptul ca populatia a fost educata in spiritul unui comportament ecologic, iar efectele sunt vizibile in reducerea cu 60% a deseurilor transportate la rampa.

„Analizand rezultatele actiunii de sortare, ne dam seama ca e nevoie de cresterea gradului de constientizare in randul cetatenilor pentru ca visul comunitatii sa devina realitate”, e de parere expertului clujean pe probleme de mediu Sandor Körösföy.

Cu pasi simpli si clari si cu multa perseverenta din partea autoritatilor implicate, Targu Lapus a devenit un exemplu de succes pe drumul catre civilizatie, eliminarea risipei, o atitudine civica, un mediu mai curat si o viata mai sanatoasa pentru toti locuitorii orasului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *