Toaletele ecologice, putine si murdare

    Ca sa numeri WC-urile publice din Craiova iti sunt suficiente degetele de la o mana. „Noroc” cu toaletele ecologice, 35 in tot orasul.
    toalete ecologice
    Cele 35 de WC-uri aflate in custodia Serviciului Public de Salubritate Craiova au fost amplasate unde este trafic pietonal intens: statii de autobuz, de taxi, parcuri, piete. Cele mai „defavorizate” sunt cartierele periferice. Daca la Cernele a fost amplasata o astfel de toaleta, in Romanesti si Brestei, acestea nu exista. Nici celelalte cartiere nu stau mai bine. In Craiovita sunt numai trei toalete, iar in Brazda lui Novac si in Valea Rosie, cate doua. Si atunci de ce sa ne mai mire ca oamenii sunt inventivi si la nevoie folosesc boschetii sau coltul blocului? „Salubritatea detine 67 de toalete ecologice, din acelea albastre, dar numai 35 sunt folosite in oras, restul fiind inchiriate unor agenti economici, de exemplu, societatea care lucreaza la Sala Polivalenta si altele. Noi consideram ca sunt suficiente pentru tot orasul. Ne ingrijim zilnic de vidanjarea si odorizarea lor. O masina pleaca pe traseu dimineata, la ora sapte, si pe parcursul zilei ajunge in toate zonele orasului. Marea problema pe care o intampinam este cum inteleg craiovenii sa le utilizeze. Asta tine de educatia si de gradul de civilizatie al locuitorilor urbei”, a declarat Sorin Ciobanu, director al Serviciului Public de Salubritate.

    „Dupa miros,
    numai ecologica nu e”

    Cei care folosesc cel mai des toaletele ecologice sunt taximetristii. Soferii prinsi in trafic ore bune nu au alta alternativa. Mai ales ca in majoritatea statiilor de taxi ale orasului se gasesc asemenea WC-uri. „Pai nu ai alta cale. Daca esti prins in traseu si daca mai ai si probleme, folosesti toaleta asa-zis ecologica. Dupa miros, numai ecologica nu e”, a spus Pavel Alexandru, taximetrist. Altii le ocolesc. „Nu sunt igienice”, este de parere Cristian Mazilu, tot taximetrist. Nici trecatorii nu se dau in laturi sa deschida usa acestor toalete daca nevoia este stringenta.

    „Daca s-ar taxa intrarea, nu ar mai fi atata nepasare”

    Mirosul pestilential pe care il imprastie aceste toalete contrazice declaratia directorului Ciobanu, care sustine ca golirea si odorizarea se fac zilnic. Nu punem la indoiala ca si craiovenii dau o mana de ajutor la mentinerea in „buna stare” a acestor toalete. „Multe au fost vandalizate. Au luat furtunuri, balamale. Pe unele le-au rasturnat. Recent, in Parcul -Romanescu-, o asemenea toaleta a fost ridicata cu susul in jos. Tot ce era acolo s-a deversat in interior si pe spatiul verde unde era asezata respectiva toaleta. Si cum sa nu miroasa in jur? Poate daca s-ar taxa intrarea, nu ar mai fi atata nepasare si indolenta din partea cetatenilor”, a adaugat Sorin Ciobanu.
    In lipsa unor toalete, multe ganguri din Craiova au fost transformate in adevarate WC-uri in aer liber. Gangul din apropierea Colegiului National „Elena Cuza”, cel de langa sediul BCR, statia de autobuz de pe strada Aries si pasajul din spatele Mercurului sunt numai cateva exemple in acest sens.

    Sursa: Gazeta de Sud

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *