Aer otravit in Lapus

0
298

Craiovenii din cartierul Lapus, ale caror blocuri sunt situate in vecinatatea Service Dacia, sustin ca de ani buni sunt sufocati de noxele emanate de cosul cuptorului de vopsit al respectivei societati. Acesta este situat la patru-cinci metri de blocul de locuinte.

cartierul lapus
Locatarii blocurilor O11, O12, O13, O14 si O15 din cartierul craiovean Lapus spun ca sunt disperati din cauza mirosului puternic de vopsea si alte produse auto care fac aerul irespirabil in zona. Si asta din cauza gurilor de aerisire si a cuptorului de vopsit de la Service Dacia, care sunt situate chiar sub ferestrele lor. Pe tot parcursul zilei, dar mai ales seara, mirosurile neplacute ii sufoca. Nu pot deschide ferestrele, dar si asa mirosul patrunde in case, multi dintre ei plangandu-se ca au dureri de cap din acest motiv. „Acolo, la O-uri, sunt mari probleme cu cosul de la cuptorul service-ului. Miroase permanent a vopsea. Nu se poate respira mai ales seara, iar acum, cand se lasa caldura, simti ca te ineci. Oamenii nu pot sa deschida geamurile, sa stea pe o banca in fata blocului sau sa scoata copiii la joaca. Si nu e singura problema. Cand au facut termoizolatia, au inaltat cu cateva zeci de centimetri platforma din fata blocului. Intrarile au ramas mai jos, iar cand ploua subsolurile si parterul sunt inundate. Am facut sesizari la primarie si la Garda de Mediu, si noi, ca asociatie, si locatarii. De la primarie ne-au spus ca vor face niste rampe. Nu inteleg care este legatura! Am ridicat aceasta problema si la -Fii vocea cartierului-, chiar catre primarul Antonie Solomon. Si am primit numai promisiuni. In plus, ne-au stricat spatiile verzi din fata blocului si parcarile. Suntem inconjurati de betoane”, a explicat Anca Radu, administrator la Asociatia 5 Lapus.
Proprietarii apartamentelor situate la cativa pasi de cosul cuptorului spun ca atmosfera este otravita pe o raza de cativa zeci de metri. In ciuda reclama-tiilor pe care le-au facut, inclusiv la Garda de Mediu, situatia nu s-a schimbat deloc. „Am sesizat Garda de Mediu. Au venit in zona si au masurat noxele emanate in timpul procesului tehnologic. Ne-au spus ca sunt in parametri normali si ne-au inchis gura. Proprietarul sustine ca are toate autorizatiile. Cu ce ne incalzeste? Eu stiu ca la locul de munca angajatii care lucreaza la vopsit primesc spor de toxicitate. Pentru sanatatea noastra cine ne da asigurari?”, a spus un locatar din blocul O12.

Sufocati de Service Dacia

Multe intrebari isi pun craiovenii din zona si cu privire la noxele emanate in aer de acest cuptor. Nimeni nu le spune care este limita admisa si ce se degaja in mediu in atmosfera activitatilor desfasurate la Service Dacia. Am incercat sa aflam parerea conducerii Comisariatului judetean al Garzii Nationale de Mediu, care ar trebui sa fie la curent cu situatia. Din pacate, la sediu ni s-a spus ca Marin Costache, comisarul-sef al Garzii, are ceva probleme de rezolvat si nu poate fi gasit. Sa lasam pe mai tarziu…
La randul sau, directorul Service Dacia, Ion Bondoc, isi sustine cauza. El ne-a declarat ca are toate autorizatiile si ca mai degraba locatarii au declansat un razboi impotriva lui. „Cei care locuiesc la blocurile din vecinatate se plang mereu, dar nu au nici un motiv. Eu sunt proprietar si tot ce am facut aici este autorizat. Se plang ca este aerul poluat, dar mai degraba il polueaza ei, cu mizeria pe care o fac. Nu stiu decat sa deterioreze. Pe ei altceva ii deranjeaza: ca nu mai au parcari, ca nu mai fac ei ce vor. Sa invete inainte de toate sa fie civilizati! Dupa mine au aruncat cu sticle si pietre. Despre miros nu poate fi vorba, fiindca noi folosim vopsea pe baza de apa, ecologica. Nu mai este ca inainte, pe baza de diluant. Iar de doua saptamani noi nu avem activitate la cuptor. Nu inteleg ce-i deranjeaza?”, a declarat Ion Bondoc, director Service Dacia.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.