Oamenii cenusii

De peste 30 de ani, craiovenii care locuiesc in cartierul Bariera Valcii isi spun aceeasi veche poveste: CET II le intuneca viata. Cenusa si pulberile eliminate prin arderea carbunelui le distrug gradinile, aerul, sanatatea.
poluare de la termocentrala
Din fericire, astazi e cer senin. Vantul nu bate sa risipeasca praful de carbune depozitat la CET II si nici cosurile imense de la termocentrala nu fumega innegurat. Este una din zilele in care gospodinele din Bariera Valcii stau cu ochii pe geam sa pandeasca furnalele ce le impodobesc orizontul, in vreme ce masinile de spalat merg incontinuu. Astazi rufele nu se vor innegri! Si nici salata din curte nu va fi condimentata cu funingine! Praful sters de dimineata va ramane cu adevarat sters! Iar copiii, cand se vor intoarce de la scoala, vor putea sa se joace, in sfarsit, in curte! Ii vor lasa chiar sa se zbenguie pana tarziu in noapte. Cine stie daca maine aerul va mai putea fi bun de respirat?!…

O realizare mareata a partidului

Cam asa curge viata locuitorilor din cartierul Bariera Valcii, aflati zilnic sub amenintarea termocentralei CET II. Din anii „70, cand mastodontul care produce energie termica avand drept combustibil carbunele s-a construit in inima cartierului, cerul s-a intunecat peste capetele craiovenilor de aici. N-au mai existat ierni albe si senine, nici veri in care oamenii sa se poata bucura de soare si aer curat. In Bariera Valcii, zapada a uitat sa mai fie imaculata. In locul ei, Craciunul e asteptat an de an cu nameti cenusii, mohorati. O dupa-amiaza placuta de vara petrecuta in curte e aproape un lux. Putinele legume sau fructe pe care indraznesc gospodarii sa le cultive in gradini nu mai ajung sa dea in parg: mor inainte de vreme. Si, nu o data, copii sau adulti au cerut ajutorul medicului, dupa ce s-au pricopsit cu diferite afectiuni. Toate, gratie cenusii si prafului de carbune care inghit totul.
„Imi amintesc ca s-a construit cand aveam vreo patru-cinci ani”, povesteste Cornelia Stroe, de 38 de ani, care locuieste la cateva sute de metri de termocentrala. „Pe atunci habar nu aveam cat ne va influenta viata, parintii si rudele ziceau ca e una dintre marile realizari ale partidului, ca o sa traim mai bine. Dar, cu timpul, s-a dovedit ca pe noi ne-a afectat foarte mult. Praful de carbune, care se afla in depozit, dar si cenusa eliminata prin furnale intra peste tot. Faci curatenie in casa si, oricat de bine ai inchide usile si ferestrele, praful intra peste tot. Nu ai cum sa usuci rufele afara – le iei de pe sarma negre. Daca nu ai garaj, masina este vesnic murdara. Multi ne imbolnavim din cauza acestor degajari si pulberi: eu am avut doar conjunctivita, dar matusa mea a capatat astm bronsic”.

Infloresc, cresc, dar nu mai apuca sa se coaca

Adriana Badea a profitat de ziua senina si si-a scos baietelul de sase luni la plimbare. Din timp in timp, priveste insa cu neliniste spre furnale: sa nu iasa fum pana ajunge acasa.
„E un chin. Stau aici de cand m-am nascut si am invatat sa ma ghidez dupa programul termocentralei si dupa nori: la noi nu sunt nori de ploaie, ci de cenusa si praf. Mereu trebuie sa fiu atenta, sa nu-mi scot copilul afara cand bate vantul. Iar rufele lui nu le pun la uscat afara nici cand e vremea buna. Am construit un fel de prispa de-a lungul casei, sa le punem la adapost…”.
Din buticul de alaturi, Veronica Voinea o aproba pe tanara mama. Din fericire, nu locuieste aici, dar, de cand lucreaza in zona, a aflat cam toate problemele cu care se confrunta oamenii. „Pun oamenii, saracii, fructe si legume in gradina, dar nimic nu se face. Infloresc, cresc, dar nu mai apuca sa se coaca: se usuca din cauza poluarii. Varza e neagra cand o scot din gradina! Cand bate vantul, pe orice ai pune mana e murdar. Nu poti sa pui masa in curte, la soare, ca in cateva minute totul e acoperit de praf… Cu zgomotul e ceva mai bine. Ne deranjeaza doar cand se curata cosurile”.

Au scapat de bloc, au dat de cenusa

Desi problema exista de multi ani, majoritatea craiovenilor care vor sa-si cumpere teren sau casa in Bariera Valcii habar nu au de riscurile la care se expun. Pentru ca preturile sunt la fel ca ale caselor din alte zone si pentru ca nimeni nu ii informeaza asupra situatiei, oamenii se muta linistiti aici, fericiti ca au scapat de inghesuiala de la bloc. Abia dupa cativa ani vor afla pe pielea lor adevaratele dezavantaje.
„Nu cred ca sunt probleme”, zambeste nestiutoare Daniela Rujan, proprietara unei vile frumoase si nou-noute de pe Aleea Parangului.
„Ne-am mutat de doua luni aici. Suntem fericiti ca am plecat de la bloc, iar fetitele nu mai sunt in pericol sa fie calcate de vreo masina in parcarile arhipline. Aici avem curte. Inca nu am apucat sa le amenajam un loc de joaca, dar le las fara grija sa stea afara. Am observat ca pe rufele puse la uscat se depune praf, dar nu stiu daca trebuie sa-mi fac cu adevarat griji”, spune femeia.
Vizavi, Nicolina Sardan si-a scos la aer stranepotul. Mai trecuta prin viata si venind de la tara, unde semnele vremii se simt din aer, femeia a dibuit deja pericolul la care s-au expus nepotii ei de cand s-au mutat aici. „S-au chinuit, saracii, sa vanda apartamentul din Craiovita, ca sa-si faca o casa, sa puna un colt de gradina, sa le fie bine. Cine sa stie ca vine sparnaul asta peste ei?? Ehee, pai azi e bine, ca nu bate vantu”, da” sa vezi, mama, cum e in alte zile: de nu poti sa scoti capul afara. Anul trecut au pus niste castraveti in gradina: nu s-au facut, ca s-au otravit de la cenusa si praf! Necaz mare cu centrala asta! N-ar trebui, mama, sa o puie aci, langa oameni, mai ales ca s-au inmultit. Uite cate case s-au construit! Sa o scoata afara din oras, ca asa am auzit ca e in strainatate. De-aia le merge bine acolo, ca stie lumea cum sa traiasca!”.
Cu ghiozdanul roz in spate, salta vioi pe alee. Abia a terminat orele, ca a si zbughit-o spre casa. Arde de nerabdare sa se joace in curte. Si stie ca astazi nimeni nu o va mai trimite inauntru, la adapost.
„E senin, nu bate vantul”, zambeste fericita Mihaela. „Asa ca o sa am voie sa stau afara. De cele mai multe ori, parintii ma pun sa stau in casa. Pentru ca e poluare, mi-au explicat. Termocentrala de acolo”, face un semn cu mana spre cosurile gigantice care domina cartierul, „arunca fum, si praf, si aburi, care fac rau naturii. Asta e poluarea. Si ne poate imbolnavi pe noi, oamenii”.

Pericol de boli grave

Prof. dr. Ion Toma, specialist in medicina muncii, a precizat ca, in cazul in care eliminarile si degajarile de fum si pulberi depasesc limitele maxime admise, acestea pot afecta starea de sanatate a locuitorilor din zonele poluate, prin transportul acestor pulberi de curentii de aer.
„Afectarea intereseaza in special aparatul respirator, inclusiv caile aeriene superioare, ducand la aparitia in timp a afectiunilor pulmonare: fibroza pulmonara, bronsita cronica, scaderea puterii de aparare a organismului prin afectarea mecanismelor de epurare pulmonara, cu evolutia in timp catre afectiuni grave: bronhopneumopatia cronica obstructiva. La persoanele cu predispozitie, ca rezistenta organismului scazuta sau la care se asociaza alti factori favorizanti – fumatul, consu mul de alcool, afectiuni pulmonare preexistente -, aparitia acestor boli se poate produce mai devreme sau chiar la concentratii mai reduse in atmosfera a pulberilor”, a spus Toma.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *