Topul alimentelor care creeaza dependenta

Toate produsele alimentare contin zahar, de la banala paine, pana la o delicioasa prajitura de ciocolata, spun medici nutritionistipopcorn

Zaharul nu este singurul vinovat de crearea dependentei de un anumit produs alimentar, sunt de parere specialistii in nutritie, desi cei mai multi dintre noi am spune ca dulciurile sunt singurele alimente care provoaca dependenta. In ziua de azi, mai toate produsele alimentare contin zahar, de la banala paine, pana la o delicioasa prajitura de ciocolata. Diferitele arome si aditivi din alimente au rolul de a stimula centrul placerii de la nivelul creierului. Mai mult, sarea si grasimile au rolul de a activa receptorii de la nivelul papilelor gustative, iar acestea au rolul de a mari intensitatea placerii de a manca. In plus, si simtul olfactiv are un rol important in aparitia dependentei de un anumit aliment. Astfel, aroma unui aliment este transmisa catre creier, de unde este generat un mesaj de placere, iar tot ceea ce ne face placere il repetam ori de cate ori avem ocazia.

Ciocolata ocupa un loc fruntas printre alimentele care creeaza dependenta. Specialistii in nutritie recomanda evitarea acestui aliment, deoarece are un continut ridicat de zahar, iar persoanele care au un nivel crescut de zahar in sange risca sa se imbolnaveasca de diabet si sa devina obeze. Medicii recomanda ciocolata neagra amaruie, deoarece gustul specific taie riscul de dependenta.

Popcornul are un continut ridicat de aditivi, care au rolul de a crea dependenta. Nutritionistii recomanda sa evitam alegerea popcornului pe care il pregatim in mai putin de 5 minute, si anume cel special pentru microunde. Motivul? Este nesanatos pentru organism, putand duce chiar la aparitia cancerului. Mai bine alegeti floricele din piata si pregatiti-le singuri acasa.

Inghetata – o nebunie, indiferent de anotimp. Totusi, nutritionistii spun ca inghetata de vanilie, simpla, fara nici un fel de glazura sau de topping, este cea mai sigura, iar riscul de a deveni dependenti de acest tip de aliment este unul redus.

Cafeaua – bogata in cafeina creeaza dependenta. Nutritionistii spun ca substanta este din familia alcaloidelor, care activeaza eliberarea de dopamina, o molecula ce se afla la originea senzatiei de placere. Pentru a evita efectele negative ale consumului excesiv de cafea, precum tahicardia, medicii ne recomanda cel mult trei cesti de cafea pe zi.

Fast-foodul, la fel de periculos ca si heroina

Mancarea de tip fast-food creeaza o dependenta la fel de puternica precum cea data de heroina, sunt de parere cercetatori americani. Potrivit unor studii, consumul regulat de gogosi, costita, carnati ieftini, hamburgeri si prajituri cu ciocolata poate deveni un substitut pentru procurarea fericirii, astfel ca persoana care le mananca zilnic devine de-a dreptul dependenta. Doctorul Paul Kenny, cercetator la Institutul de Cercetarea Scripps din Florida, a efectuat un test pe soareci. „Organismul reactioneaza similar la consumul de alimente nesanatoase si la cel de droguri. Iti pierzi controlul. Este dependenta tipica”, a spus Kenny despre consumul de alimente nesanatoase.

Cercetatorul a impartit, soarecii in trei grupe, unora dandu-le cantitati normale de mancare sanatoasa, altora cantitati mici de mancare nesanatoasa si celor din cel de-al treilea grup, mancare nesanatoasa la discretie. Rezultatele au aratat ca in cadrul primelor doua grupuri nu s-au constatat efecte secundare. Insa in cazul soarecilor care au avut mancare de tip fast-food la discretie s-a constatat o diferenta, fiind stimulata acea parte a creierului unde exista centrul placerii, acestia manifestandu-se ca si cum erau toxicomani.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *