Transhumanta, premiera nationala in deschiderea Pelicam 2017

Cea de-a sasea editie a Pelicam este si cea mai bogata in documentare romanesti despre mediu. Transhumanta (r. Dragos Lumpan) sau Planeta Petrila (r. Andrei Dascalescu) sunt cateva dintre filmele care trag de capatul firului care ii leaga pe romani de natura. In plus, revine seria Pelicam Talks care ne provoaca la cinci dezbateri pe teme de mediu mare din lume si mediu mic din Romania.

FILME ROMÂNESTI LA PELICAM

Dragos Lumpan lucreaza la Transhumanta din 2007, cand a inceput sa fotografieze o familie de ciobani care a renuntat la traditia de a purta oile la pascut. De atunci a strans peste 100 de ore de film, sute de interviuri in sase tari, a trait sub cerul liber impreuna cu ciobanii luni de zile, iar acum ne arata filmul care cuprinde frumusetea si tristetea acestei traditii muribunde. Documentarul va fi proiectat in premiera nationala, in afara competitiei, intr-o varianta work-in-progress, in deschiderea celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film despre Mediu si Oameni – Pelicam. Regizorul Dragos Lumpan va fi alaturi de noi pentru o sesiune de Q&A.

In Petrila, un oras minier romanesc, un fost miner transformat in artist si activist foloseste arta si absurdul pentru a opri autoritatile locale sa demoleze cladirile istorice ale celei mai vechi mine de carbune din tara, dupa inchiderea sa in 2015 la recomandarea UE. Documentarul Planeta Petrila (r. Andrei Dascalescu, Romania, 2016), care a avut premiera la IDFA Amsterdam in 2016, va fi proiectat la Pelicam in cadrul competitiei Black Sea Docs, in prezenta protagonistului Ion Barbu.

Varza, Cartofi si alti Demoni (r. Serban Georgescu, Romani, 2017) relateaza din interior stradania satului Lunguletu, de langa Bucuresti, de a iesi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu castiga: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varza. Profit? Zero. Filmul va fi proiectat in afara competitiei in cadrul festivalului.

Vieti intre ape (r. Oana Ivan, Romania, 2016) este un film bazat pe o teza de doctorat in antropologie care examineaza efectele politicilor de mediu asupra turismului si culturii locale. Documentarul incearca sa descopere viata de zi cu zi a pescarilor si a familiilor acestora in Delta Dunarii si va fi proiectat in afara competitiei in cadrul festivalului, in prezenta regizoarei.

Avize pentru Soare este un scurt metraj care urmareste traseul razelor de la Soare pana in prizele din casele noastre, prin intermediul experientelor celor care au infruntat birocratia si s-au decis sa profite de energia solara in casele si birourile lor. Filmul produs de Think Outside the Box si Asociatia SNK arata de ce nu profitam mai mult de energia pe care o primim de la Soare, energie care e de 10.000 de ori mai multa decat ne trebuie.

PELICAM WALKS THE WALK AND TALKS THE TALK

Seria de dezbateri Pelicam Talks revine la Pelicam, editia a sasea, cu teme noi si incitante din lume si de pe la noi. Moderate ca de fiecare data de jurnalista Andra Matzal, editor al publicatiei culturale Scena9, cele cinci dezbateri ne pun pe ganduri prietenoase cu mediul:

Energia regenerabila e o alternativa ieftina, curata si accesibila, dar carbunele si petrolul sunt inca principalele surse de energie pe care le folosim. Cine pune bete-n roate tranzitiei catre o energie curata? Vizionam Power to Change (r. Carl Fechner, Germania, 2016) dupa care dezbatem impreuna cu Claudiu Butacu, din partea casei solare EfdeN, si cu regizorul Carl Fechner cate mii de ani lumina ii mai trebuie Soarelui sa ajunga in mixul energetic?

Bioenergia trebuia sa fie solutia tuturor problemelor – o energie curata din materie organica, reziduuri mai ales. Dar a devenit (si) o exploatare a terenurilor si o distrugere fara sens a padurilor. Vizonam Burning Issues (r. Luca Bonaccorsi si Alessando de Pascale, Italia/Germania/Rusia/Romania, 2016) si dezbatem cum o solutie s-a transformat intr-o problema cu Mihai Stoica, activist de mediu, campaigner 2Celsius, Monica Lazurean-Gorgan, regizoare, si Alessandro de Pascale, co-regizorul filmului.

Exploatarea resurselor este sursa unora dintre cele mai dramatice transformari in viata oamenilor din toata lumea. Goana corporatiilor dupa resursele pe care ni le da natura pe gratis duce la adevarate tragedii. La Pelicam vedem doua filme care investigheaza acest subiect: Zona Franca (r. Georgi Lazarevski, Chile / Franta, 2016) si Trading Paradise (r. Daniel Schweizer, Elvetia, 2016). Dupa filme, dezbatem problematica resurselor cu Roxana Pencea de la Mining Watch Romania si regizorul Georgi Lazarevski.

Economia solidara si sociala se impune tot mai mult in contextul in care capitalismul isi arata coltii fata de cei mai saraci oameni ai lumii. La a sasea editie a festivalului va propunem o rubrica speciala de filme care trateaza acest subiect, rubrica realizata in parteneriat cu Fundatia Terra Mileniul III. Unul dintre filmele din aceasta sectiune este Food Coop (r. Thomas Boothe, Maellanne Bonnicel, SUA/Franta, 2016), documentar care arata oportunitatea de a schimba sistemele de productie si distributie a alimentelor. Dupa ce vedem filmul dezbatem impreuna cu Raluca Ouriaghli de la Ateliere fara Frontiere si producatorul filmului Herman Mazzeo.

Deseurile sunt marele pariu al societatii de azi in care consumul a scapat complet de sub control. Ne uitam la Plastic China (r. Jiuliang Wang, China, 2016) care spune povestea familiilor care recicleaza deseuri cu mainile goale, apoi dezbatem cu Elena Rastei de la Zero Waste Romania si Andrei Cosuleanu, directorul executiv al Let’s Do It, Romania!.

FILME SCURTE CU BĂTAIE LUNGĂ

Si in acest an, Pelicam revine cu sectiunea de filme scurte. La cea de-a sasea editie, va propunem doua calupuri de documentare de scurt metraj, dintre care:

Granita invizibila/Land in Conflict/Frontera invisibile (r. Nico Muzi, Nicolas Richat, Argentina/Belgia, 2016) este adevarata poveste a comunitatilor prinse in mijlocul celui mai lung razboi al lumii, in care goana marilor afaceri pentru ulei de palmier pentru a produce combustibil „verde” a stramutat fermieri si bastinasi din Columbia, a distrus habitate naturale si a concentrat terenurile in mana afaceristilor.  Filmul va fi proiectat in premiera nationala, in prezenta producatorului Mihai Stoica, si va fi urmat de o sesiune de Q&A.

Viata buna/The Good Life (r. Meghan Horvath, Bulgaria/Namibia, 2016) este povestea a doua localitati, una din Bulgaria, cealalta din Namibia. La prima vedere, Tsumeb si Krumovgrad par sa aiba foarte putin in comun. Dar, sub suprafata, ambele comunitati inca se confrunta cu mostenirile unor traume politice si sociale, ambele fiind avanposturi ale aceleiasi companii miniere canadiene. Filmul va fi proiectat in prezenta regizoarei si va fi urmat de o sesiune de Q&A.

Filmele din sectiunea scurt metraje vor fi jurizate in acest an de Elena Calistru, presedinta organizatiei Funky Citizens, Alex Baciu, scenarist, si Edward Cook, regizor.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociatia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Tulcea, BRD Asigurari de Viata, Primex, ACMS, Aqua Carpatica si Brodrene Dahl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *