Tulburari de comportament si de reproducere provocate de substanta chimica prezenta in recipientele de plastic alimentar

Oamenii de stiinta recomanda consumatorilor sa nu mai utilizeze recipiente din policarbonat pentru a incalzi alimentele la temperaturi ridicate. Efectele bisphenolului, care se regaseste in urina a peste 90% dintre americani, face obiectul unor anchete in mai multe tari. In Canada, folosirea sa este interzisa din octombrie 2008.tulburari de comportament

Studiile recente asupra efectelor toxice ale bisphenolului A (BPA), compus chimic prezent in plasticurile alimentare, in special in biberoane, nu au demonstrat clar efectele negative asupra sanatatii. Cu toate astea, noi elemente si semnale de alarma continua sa apara, in special observandu-se tulburari de comportament si de reproducere dupa contaminarea cu aceasta substanta scrie Le Monde.fr, citand atentionarea pe care Agentia Franceza de siguranta sanitara a alimentelor (Afssa) a transmis-o vineri, 5 februarie. Semnalele merita atentie, afirma Marc Mortureux, directorul general al Afssa, citat de publicatia franceza.

Potrivit agentiei, studii suplimentare, bazate pe o noua metodologie, vor fi efectuate. „Intre timp si tinand cont de incertitudinea semnificatiei acestor efecte pentru oameni, se cere rediscutat daca doza zilnica tolerabila ( fixata astazi la 50 micrograme/kg/zi) ramane aceeasi „, spun expertii. Oamenii de stiinta recomanda consumatorilor sa nu mai utilizeze recipiente din policarbonat (plasticul care contine bisphenol) pentru a incalzi alimentele la temperaturi ridicate. De altfel, astazi, aceasta este principala cale de transmitere a contaminarii la oameni. Bisphenolul este de asemeni prezent in recipientele cutiilor de conserve si a bauturilor.

Bisphenolul este un perturbator endocrin

Efectele substantei, care se regaseste in urina a peste 90% dintre americani, face obiectul unor anchete in mai multe tari. In Canada, de exemplu, folosirea sa este interzisa din octombrie 2008, iar in SUA, Autoritatea Americana pentru Alimente si Medicamente a dat luna trecuta un aviz in care isi exprima ingrijorarea cu privire la potentialele efecte ale bisphenolului asupra fetusilor si a copiilor mici. „Bisphenol A este un perturbator endocrin, care are impact asupra tuturor sistemelor hormonale, chiar si in doze mici, afirma toxicologul Andre Cicollela, presedintele retelei pentru un mediu sanatos, cel care militeaza in favoarea interzicerii substantei in Franta. Numeroase studii efectuate pe animale au evidentiat impactul acesteia asupra tulburarilor de comportament, asupra fertilitatii, a dezvoltarii diferitelor tipuri de cancere, a diabetului si a obezitatii”.

Un studiu, publicat in revista Environmental Health Perspectives din octombrie 2009, a stabilit o legatura intre contaminarea femeilor insarcinate si agresivitatea observata ulterior la fetitele lor, la varsta de doi ani.

Substanta e periculoasa chiar si in doze mici

Potrivit lui Cicollela, studiile stiintifice bazate pe doza zilnic tolerabila sunt astazi „invechite”, pentru ca ele nu tin cont de riscurile consumului chiar si in doze mici de BPA. De altfel, in Franta, tot mai multi reprezentanti ai Stangii cer interzicerea acestei substante.

Pentru Afssa, studiile recente prezinta cateva vicii metodologice (date prea putine, cantitate de animale insuficienta, absenta unui grup de voluntari, incapacitatea de a lua in considerare expunerea la alte perturbatoare ale sistemului endocrin), care nu permit astfel concluzii clare asupra efectelor negative asupra sanatatii umane.

Oamenii de stiinta formuleaza recomandari: elaborarea unei metodologii pentru a evalua riscurile perturbatorilor endocrini; obtinerea unor date care sa demonstreze prezenta BPA in laptele matern; studierea altor surse de expunere a materailelor in contact cu alimentele. Autoritatea Europeana privind Securitatea Alimentelor (EFSA) pregateste pentru luna mai un raport asupra BPA. Ministrul francez al Sanatatii, Roselyne Bachelot, a afirmat, la finele lunii ianuarie, ca va lua „masurile de gestionare adecvate” in lumina noilor date stiintifice, mai scrie Le Monde.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *