UE suplimenteaza contributia pentru securizarea zonei Cernobil

    UE suplimentează contribuţia pentru securizarea zonei Cernobîl
    UE suplimenteaza contributia pentru securizarea zonei Cernobil
    UE suplimenteaza contributia pentru securizarea zonei Cernobil

    Comisia Europeana (CE) a decis sa suplimenteze cu 70 de milioane de euro contributia in vederea restabilirii complete a conditiilor de mediu in zona accidentului nuclear de la Cernobil, a anuntat presedintele CE Jean-Claude Juncker in cadrul summitului de la Kiev, potrivit Mediafax.
    „Uniunea Europeana ofera deja Ucrainei un sprijin financiar fara precedent, iar decizia de astazi (luni) confirma angajamentul nostru pe aceasta cale. Astazi ne-am angajat sa contribuim cu alte 70 de milioane de euro la restabilirea completa a unor conditii sigure pentru mediu la locul accidentului devastator de la Cernobil. Actiunile noastre vorbesc de la sine. UE contribuie la transformarea Cernobilului intr-un loc din nou sigur”, a declarat Junker.

    Ucraina a comemorat duminica 29 de ani de la dezastrul produs pe 26 aprilie 1986 la centrala nucleara de la Cernobil, cand o crestere a tensiunii a provocat o explozie la un reactor, generand emisii radioactive in Rusia si Europa de Est.

    Citeste si: 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la UE. Mesajul presedintelui Iohannis

    Presedintii UE Donald Tusk si CE Jean-Claude Juncker participa luni la un summit cu presedintele ucrainean Petro Porosenko, la Kiev, concentrandu-se asupra acordului de incetare a focului de la Minsk, din februarie, si a masurilor pentru incheierea conflictului din estul Ucrainei.

    Angajamentul financiar in valoare de 70 de milioane de euro anuntat in cadrul reuniunii la nivel inalt UE-Ucraina, se adauga celor aproximativ 360 de milioane de euro acordate deja pentru finalizarea mai multor proiecte, printre care construirea noii structuri ce va acoperi „sarcofagul” si reactorul 4, distrus in accidentul din 1986.

    Noua structura izolanta urmeaza sa protejeze mediul impotriva radiatiilor, sa asigure infrastructura necesara atat in vederea operatiunilor de dezmembrare a sarcofagului si ramasitelor reactorului, cat si de gestionare a deseurilor nucleare.

    Construirea noii structuri, realizate de consortiul Novarka, sub coordonarea partii franceze, a inceput in 2010 si este aproape finalizata. Ea urmeaza sa fie plasata deasupra reactorului la jumatatea lui 2017. Costurile totale fiind estimate la 1,5 miliarde de euro.

    Junker a anuntat suplomentarea fondurilor inaintea unei conferinte a donatorilor care vizeaza sa acopere deficitul de finantare – estimate la 615 milioane de euro – pentru finalizarea Planului de implementare a structurii izolante, numele programului sub egida caruia este construita noua structura. Conferinta, anuntata pentru 29 aprilie la Londra, este organizata de actuala presedintie a G7 (Germania) si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care gestioneaza fondurile internationale.

    Citeste si: MAE: Primul bilant al Parteneriatului Strategic pentru integrarea Moldovei in UE, extrem de rodnic

    Pe langa contributia CE, statele membre UE au participat pana in prezent la proiect cu aproximativ 420 de milioane de euro, urmand sa isi consolideze contributia la conferinta. De asemenea, o noua contributie din partea BERD, in valoare de 350 de milioane de euro, urmeaza sa fie fi anuntata la Londra, se arata in comunicat. Printre donatori se numara si tari care nu fac parte din UE, ca Statele Unite, Rusia, Japonia, Canada si China.

    Durata de viata a structurii este de cel putin 100 de ani si lasa timp pentru elaborarea si aplicarea unor strategii de atenuare in vederea solutionarii viitoare a problemei reactorului deteriorat, apreciaza Comisia.

    Sarcofagul construit in 1986 nu a fost conceput ca o solutie permanenta. Actualul program multidisciplinar de gestionare a constructiei a fost pus la punct in 1997, cu sprijinul CE, de catre un grup de experti internationali din UE, Statele Unite, Japonia si Ucraina.

    Comisia a angajat, pana in prezent, peste 600 de milioane de euro in cadrul unor proiecte legate de Cernobil, si anume proiecte industriale in valoare de 480 de milioane de euro – dintre care 400 de milioane de euro prin intermediul unor fonduri internationale, iar 80 platite direct, sprijin pentru productia de energie electrica (65 de milioane de euro), proiecte sociale (aproximativ 15 milioane de euro) si proiecte de cercetare (aproximativ 100 de milioane de euro), se mai precizeaza in comunicat.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *