Una calda, una rece in mediul carasean

Una calda, una rece in mediul carasean

Comisariatul judetean al Garzii de Mediu are si vesti proaste si vesti bune in aria de expertiza. Situatia temporara in care se afla depozitarea si transportul deseurilor menajere este destul de fragila in viziunea institutiei, pentru ca aceasta poate degenera destul de usor.

„Se poate spune ca judetul este unul poluat, din anumite puncte de vedere. Inca mai avem probleme cu deseurile, destul de grave. Transportul lor de la deponeul din Resita la Orastie este destul de complicat, putand interveni sincope in flux. Spre exemplu, ar putea interveni ceva in decontul transportului, firma din Medias care presteaza acest serviciu ar putea rezilia contractul. Sa ducem deseurile in salturi este destul de problematic. Am avut o oprire de cateva zile la finalul lunii trecute, dar situatia s-a reglementat prin suplimentarea numarului de transporturi“, a precizat comisarul Gheorghe Pitulan.

In ceea ce priveste deseurile menajere, primariile s-au mai conformat in urma avertismentelor si amenzilor emise de catre Garda de Mediu, cu toate ca mai sunt localitati care nu aduc in depozitul de pe dealul Lupacului deseurile menajere.
„Mai sunt primarii care stocheaza, care mai arunca pe fostele deponeuri, altii mai sorteaza. Ajuta statiile de transfer de la Herculane, Oravita, Valiug, de unde se aduce o cantitate mai mica de deseu. Ce se poate recupera se valorifica prin contractele cu operatori. La Orastie, conditia este ca deseurile sa fie proaspete. E destul de complicat cu gunoaiele. Solutie alternativa inca nu exista si cred ca nici curand nu va fi. Poate vor trece doi-trei ani pana la groapa conforma de la Lupac. Speram sa nu fie probleme care sa aiba impact asupra mediului si care sa inchida depozitul din prezent. Ar fi un pret foarte mare sa ducem deseurile in afara judetului“, a mai amintit Pitulan.

Un alt top al poluatorilor
Daca in urma cu cativa ani topul marilor poluatori in judetul Caras-Severin era clar definit de catre societatile industriale active, in ultima perioada se schimba locurile in functie de mai multi factori.

„O veste buna vine dispre combinatul resitean, deoarece, in urma adreselor autoritatilor de mediu, la combinatul resitean au fost facute imbunatatiri. Este vorba despre investitii efectuate in perioada august-septembrie, ce tin de parametrii de captare si epurare a gazelor arse, la instalatia electrica si cea de tratament secundar al otelului. A fost refacut si etansat acoperisul, s-a construit si montat o hota de aspiratie a gazelor, s-a marit suprafata de filtrare cu circa 30%, numarul de saci flitranti si s-a montat un nou exhaustor. In ultimele trei saptamani s-a observat o imbunatatire a calitatii aerului in zona respectiva. Cu toate acestea, situatia ar trebui mentinuta prin lucrari continue. Vom urmari de-acum incolo acest aspect, graficele de lucru precum si utilizarea sistemelor pe timpul noptii“, a precizat comisarul Garzii de Mediu Caras-Severin.
Locurile in clasament s-au modificat si prin prisma faptului ca Ductil nu functioneaza, dar ramane in top Moldomin. „Se discuta despre repunerea in functiune a sistemului de umectare a iazului de steril, cu vechile conducte. Urmeaza captarea apei de suprafata de la Dunare, dar asta presupune cheltuieli cu energia si mentenanta. Nu cred ca au identificat o sursa de finantare, pentru ca am aplicat o sanctiune care inca nu a fost platita“, a mai amintit Pitulan.

In prezent Garda de Mediu Caras-Severin desfasoara controale la microhidrocentrale, unde se verifica actele de reglementare in conformitate cu prevederile in vigoare si acordurile de mediu. „Probleme sunt multe, la nivel national. Speram ca impactul asupra mediului sa nu fie simtitor. Urmarim in continuare problemele de salubritate la primarii si agentii economici, dar si modul in care se face colectarea selectiva in conditiile legii“, a spus Gheorghe Pitulan (foto).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *