Un paradis pentru pasari emblematice si pentru naturalisti

Vitezomanii din Delta Dun?rii risc? amenzi de pân? la 1.000 lei
Un paradis pentru pasari emblematice si pentru naturalisti

Fara drumuri si fara prezenta umana pe sute de kilometri, un paradis pentru naturalisti, o lume a nuferilor, stufului si salciilor – aceasta este Delta Dunarii de pe litoralul romanesc, unde puternicul fluviu isi incheie parcursul de 1.770 de mile din Padurea Neagra din Germania pana la Marea Neagra, serpuind prin Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Bulgaria, se arata intr-un amplu reportaj publicat de Daily Mail

„Am decis ca Delta Dunarii este un loc in care nu numai ca ma voi intoarce din nou, ci si unul legat de care voi incerca sa-i incurajez si pe altii sa-l viziteze – cu cat mai multi dintre noi vor ajunge acolo sa se bucure de ea intr-un mod deplin sustenabil, cu atat mai probabil va fi ca guvernul roman, in dificultate economica precum restul Europei, sa decida ca este in interesul deplin al tarii sa reziste presiunii de a drena si dezvolta Delta – si sa o pastreze la fel de fabuloasa cum este astazi”, scrie semnatarul articolului, David Milne, care s-a deplasat in Delta Dunarii din Romania, impreuna cu zece cercetatori din Marea Britanie.

In mod clar, Delta nu este doar un paradis pentru naturalisti, ci si pentru cuc, una dintre cele mai emblematice pasari pentru britanici, specifica sudului si estului Angliei. Numarul cucilor de reproducere din aceste zone a scazut insa dramatic in ultimii 20 de ani. Din fericire, Scotia, Tara Galilor si nordul si vestul Angliei nu au fost inca afectate, astfel ca British Trust for Ornithology (BTO), incearca sa afle ce se intampla cu cucii din sudul Marii Britanii. Ei cuibaresc aici doar ceva mai mult de doua luni – de la sfarsitul lunii aprilie pana la inceputul lunii iulie – dupa care migreaza.

Este foarte probabil ca unele dintre problemele care afecteaza cucii din sud sa fie provocate in Marea Britanie. De exemplu, utilizarea universala a unor pesticide puternice a avut un efect drastic asupra populatiei de insecte din zonele rurale, reducand semnificativ numarul de omizi care formeaza o parte importanta din dieta cucului.

BTO doreste sa cerceteze, de asemenea, daca aceste pasari se confrunta cu probleme privind migratia lor sau in zonele lor de iernare, astfel ca vrea sa stie unde migreaza cucii britanici si cum au ajuns acolo. Pana recent, colectarea acestor informatii ar fi fost o sarcina practic imposibila, dar saltul imens in tehnologie a permis atasarea de mici transmitatoare la pasari, care furnizeaza in mod regulat date de localizare. Un studiu-pilot limitat a fost efectuat anul trecut, iar in aceasta toamna cuci din Scotia, Tara Galilor si Anglia de Est sunt urmariti spre sud pe parcursul migratiei lor in Africa.

Unul din lucrurile descoperite pana acum este ca nu toti cucii britanici pleaca spre sud, prin Franta, Spania si Italia, ci unii zboara mai departe spre Est, prin Slovacia si Muntenegru, iar altii spre coasta de vest a Marii Negre.

Semnatarul articolului a venit in Delta Dunarii din Romania pentru a vedea ce fac cucii aici si impreuna cu ceilalti cercetatori au calatorit cu un hotel plutitor prin intermediul „Ibis Tours”, cu sediul in portul de la Dunare Tulcea. Hotelul a dispus de o ambarcatiune mai mica, confortabila, care a patruns pe reteaua complexa de canale mici, printre stuf si palcuri de salcii iar cercetatorii au putut explora, sub indrumarea expertului „Ibis Tours”, fauna Deltei.

„Am fost norocos sa vizitez multe dintre zonele salbatice cele mai bogate din Europa – printre care Camargue, in sudul Frantei si Coto Donana in sudul Spaniei – dar n-am experimentat nimic de genul asta. Am fost impresionat de numarul mare de pasari spectaculoase, oriunde ne-am uitat, iar cel mai important a fost faptul ca cele mai multe dintre ele pareau sa fie destul de indiferente la prezenta noastra”, scrie semnatarul articolului.

Cercetatorii s-au aflat la mica distanta de parasi cu adevarat uimitoare, unele considerate ca apartinand Africii mai degraba decat Europei. Pasari rare in Europa, precum cormoranii mici si starcii, sunt abundente in Delta Dunarii, noteaza autorul reportajului.

Cea mai mare surpriza a fost numarul mare de cuci, care pareau sa fie peste tot. Toti cercetatorii au fost de acord ca, desi au calatorit mult in alte locuri, nu au vazut sau auzit niciodata atat de multi cuci.

Indiferent care este problema cucilor care cuibaresc in sudul Marii Britanii, ea nu ii afecteaza pe cucii care cuibaresc in Delta Dunarii. Acest lucru pare sa sugereze ca problema nu se afla in zone de iernare din Africa, ci in Anglia si probabil pe rutele migratiei prin Europa de Vest. Este de sperat ca cercetarea actuala a BTO sa inceapa sa ofere raspunsuri, conchide David Milne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *