Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. De asemenea, contine o cantitate de trei ori mai mare de vitamina E decat germenii de grau, de trei ori mai multa vitamina A decat morcovii si de 4 ori mai multe enzime care protejeaza corpul de radicalii liberi. Este o planta extrem de benefica pentru sanatate, dar si pentru frumusete. Pe langa beneficiile pe care le aduce asupra organismului, catina are si capacitatea de a impiedica acumularea kilogramelor in plus.
Catina cruda poate sa fie folosita ca atare sau in diverse combinatii de smoothie, dar mai exista uleiul de catina, presat la rece, care incetineste imbatranirea pielii sau capsulele gelatinoase care te scapa de constipatie. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale catinei:
1. Ajuta la slabit. Catina, este printre putinele surse naturale de acizi grasi omega-7, care te ajuta sa ramai slaba. Potrivit unui studiu realizat pe cobai soareci, se pare ca in urma unui regim alimentar identic, unul dintre cobai s-a ingrasat foarte mult, in vreme ce celalalt care lua zilnic ulei de catina a ramas la o greutate constanta si nu a prezentat niciun risc de a dezvolta diabet si boli de inima.
2. Incetineste imbatranirea pielii. Pe langa vitamina C, catina are vitaminele E si A pentru a face din catina si uleiul extras din ea, cea mai buna solutie naturala pentru regenerarea pielii. Uleiul de catina este potrivit pentru toate tipurile de ten, avand un puternic efect antirid. Aplica pe riduri uleiu de catina presat la rece.
3. Te scapa de constipatie. Uleiul de catina ajuta la reglarea tranzitului intestinal, fiind de folos persoanelor care sufera de constipatie. Este recomandata administrarea zilnica a unor capsule gelatinoase cu ulei de catina, o singura doza de 500 de miligrame.
4. Indicata pentru diverse probleme ale pielii. Datorita ingredientelor active din continutul sau, uleiul de catina presat la rece vindeca pielea de arsuri (inclusiv solare), rani, psoriazis, dermatite, eczeme, acnee, herpes.
5. Protejeaza gingiile. Are un efect protector asupra gingiilor. Maseaza gingiile cu ulei de catina pentru a preveni aparitia diverselor infectii.
Iata cum iti faci singura ulei de catina
Spala fructele si apasa-le putin pentru a absoarbe excesul de suc.Pune 3 parti catina si 2 parti ulei de migdale, masline sau floarea soarelui (presate la rece) in blender. Lasa acest amestec timp de 3 saptamani intr-un borcan inchis si plasat intr-un loc racoros si intunecat, amestecand din cand in cand. Dupa cele 3 saptamani alege uleiul format si pastreaza-l intr-un recipient inchis ermetic, la racoare si intuneric, potrivit eva.ro.