Zimbrii liberi, iata ce li se pregateste

• turma zimbrilor liberi se va mari cu ajutor international • Parcul Natural Vinatori Neamt este in vizorul organizatiei Rewilding Europe • conducerea PNVN vrea sa puna in libertate alte exemplare in anii urmatori • se doreste obtinerea unui nucleu de citeva zeci de zimbri, care sa faca fata mai usor provocarilor naturii salbatice •

Numarul zimbrilor care haladuie liberi prin muntii Neamtului ar putea fi suplimentat in perioada urmatoare cu ajutorul unei renumite organizatii internationale, Rewilding Europe. Aceasta, impreuna cu WWF Romania, se afla in spatele proiectului de reintroducere a zimbrului in salbaticie in Muntii Tarcu, pe raza judetului Caras Severin. Aici se afla in prezent circa 30 de exemplare aduse din diverse tari din Europa, unele in 2014, iar altele, recent. Animalele trec printr-o perioada de resalbaticire, dupa care in toamna vor fi puse in libertate, folosindu-se de procedura patentata de Parcul Natural Vinatori-Neamt (PNVN), cel care a derulat in Romania Programul pilot de reintroducere in libertate a acestei specii legendare. De altfel, directorul PNVN Sebastian Catanoiu, a fost invitat in iunie la evenimentul descarcarii celui de-al doilea grup de zimbri in Muntii Tarcu, in apropierea comunei Armenis (Caras-Severin). A remarcat ca sprijinul consistent al celor doua organizatii mari si faptul ca exista deja un „drum“ trasat de Parc au facut ca lucrurile sa se miste mult mai repede in aceasta a doua locatie din tara unde vor exista zimbri in libertate. „Noi am fost antemergatori, am parcurs pasii legali, astfel ca lor le-a fost usor sa «arda» etapele. Am asigurat si consultanta in ce priveste studiul de fezabilitate, partea de infrastructura. Mai departe, «elevul» isi depaseste «profesorul». Au in spate bani si organizatii puternice, precum si cararea «batatorita» de noi in cei trei ani in care am avut puneri in libertate. Ideea este ca aceste populatii de zimbri, de la noi si de la ei, sa se intilneasca la un moment dat“, a spus Sebastian Catanoiu. Si a explicat ca Rewilding Europe are ca scop, in prima etapa, resalbaticirea a zece zone mari din Europa, cu suprafete de peste 10.000 hectare. Doua dintre ele se afla in Romania: Muntii Tarcu si Delta Dunarii. In faza a doua sint vizate arii protejate cu suprafete mai mici decit cea mentionata, iar Parcul Natural Vinatori Neamt se afla si el in atentia organizatiei internationale, care va contribui la marirea efectivului de zimbri liberi. In prezent, in zona Neamtului se afla in libertate 18 zimbri adulti si doi pui. Primului grup, de cinci exemplare, i-a fost deschisa poarta spre salbaticie in martie 2012, intr-o zona impadurita din zonaCracaoani. Au urmat, in 2013, 2014 si 2015 alte puneri in libertate, iar conducerea Parcului vrea sa continue in acelasi mod si in anii urmatori, scopul fiind obtinerea unui nucleu de mai multe zeci de exemplare, care sa faca fata mai usor provocarilor naturii salbatice. In tarcul de aclimatizare mai traiesc in conditii de semilibertate 15 adulti si trei pui.

Trei zimbrisori trebuie „botezati“

In alta ordine de idei, asa cum aratam intr-o editie trecuta a Monitorului, zimbrilor liberi le merge bine in salbaticie si iau in stapinire padurile din Neamt. Daca in 2012, anul punerii in libertate a primului grup, suprafata explorata a fost de 2.000 de hectare, intre timp arealul lor s-a marit de zece ori. „In 2014 erau 18.000 de hectare explorate, iar anul acesta s-au mai adaugat inca vreo 2.000“, sustine inginerul Catanoiu. Cele sase femele sosite, vara trecuta, de la gradini zoologice din Anglia s-au miscat destul de mult. Imediat dupa eliberare ele au mers pina in zona Hangu si au stat acolo pina spre sfirsitul iernii, apoi s-au intors in zona Cracaoani. In luna mai, celelalte exemplare, autohtone, au fost vazute prin spatele schitului Dobru, din comuna Vinatori, prilej cu care s-a constatat ca turma s-a marit cu un pui fatat in primavara. Numarul viteilor fatati in libertate a ajuns astfel la cinci, doi in 2012 si tot atitia, in 2014. Recent, a fost lansat un concurs pentru a gasi cele mai potrivite nume pentru trei pui de zimbru. Competitia a ajuns la a III-a editie, alti doi gasindu-si „nasii“ in 2014 si 2013, cind s-au ales cele mai inspirate propuneri facute de copiii din zona, respectiv Rozana si Romanasul. „Zimbrisorii, doi masculi si o femela, vor trebui sa poarte un nume, care neaparat sa inceapa cu particula Ro. Regula este ca fiecare dintre voi sa participe cu doua nume, de mascul si de femela, dintre care comisia le va selecta pe cele mai sugestive. Asteptam propunerile pina la 10 august 2015, iar premierea va avea loc pe 13 august. Ajunge doar sa ne trimiteti propunerile voastre pe adresa [email protected], iar noi va vom tine la curent“, am aflat de la Elena Curea, unul dintre membrii echipei Parcului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *