Ziua Mondiala a Mediului Marin

In fiecare an, pe data de 25 septembrie, se sarbatoreste Ziua internationala a mediului marin, eveniment care readuce in prim plan problematica poluarii si reducerii populatiei subacvatice la nivel mondial.
ziua mediului marin
Un raport intocmit de Institutul national de cercetare-dezvoltare marina (INCDM) Grigore Antipa releva faptul ca, in 2008, nivelul Marii Negre in zonele costiere ale Romaniei a inregistrat o medie anuala de 1,3 centimetri peste valoarea multianuala consemnata in perioada 1933-2007.

Din punct de vedere al poluarii cu hidrocarburi, relateaza Agerpres, cercetarea INCDM arata ca anul trecut s-a consemnat o intensitate moderata a acestui proces, in timp ce in partea sudica a litoralului romanesc s-a constatat o diminuare de 1,3 ori a incarcaturii de poluant petrolier din apa marina, comparativ cu anul anterior.

„Lista rosie” a vertebratelor si nevertebratelor existente in Marea Neagra cuprinde 222 de specii incadrate in noua categorii, dintre care 142 specii de pesti (63,7%), 57 specii de nevertebrate (26%), 19 specii de macrofite si plante superioare (8,5%) si patru specii de mamifere (1,8%).

Stocurile de peste consemnate in sectorul romanesc al Marii Negre insumeaza peste 91.000 tone, cea mai mare cantitate fiind de sprot (60.000 tone), hamsie (20.000 tone), bacaliar (8.500 tone) si calcan (2.356 tone).

La nivel mondial, mai bine de 1,5 miliarde de locuitori ai planetei nu au acces la apa potabila, in timp ce aproximativ 2,6 miliarde nu pot folosi serviciile de salubritate, releva o serie de cercetari efectuate de catre organizatiile mondiale de mediu.

Din aceleasi studii reiese faptul ca apa dulce contaminata si rezervele depozitate in conditii neigienice reprezinta cauza a 10% din totalul imbolnavirilor din tarile sarace. Totodata, volumul de apa existent pe Pamant este apreciat la 1.400 milioane km3, din care doar 2,7% reprezinta apa dulce.

Din totalul de gheata existent la nivel planetar, Antartica detine 90%, cantitatea fiind echivalenta cu debitul tuturor raurilor pe o perioada de 650 ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *