Ziua Mondiala a Mediului si Ecologiei

Instituita in anul 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei „Ecologia Umana” de la Stockholm, Ziua Mondiala a Mediului si Ecologiei sarbatorita la data de 5 iunie, reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP).

Se atragea astfel atentia ca omul este si creatorul si distrugatorul mediului care-i ofera suportul fizic al vietii sale si posibilitatea dezvoltarii din punct de vedere social, intelectual, moral si spiritual. De aceea, in declaratia finala a ei, acea conferinta facea apel la guverne si la popoare ca ele sa participe la eforturile depuse in vederea conservarii si ameliorarii mediului inconjurator in avantajul tuturor popoarelor. Asemenea apeluri au fost lansate si de alte conferinte si foruri internationale. Si nu dintr-un sentimentalism romantic fata de creatie si nici din utilitarism, ci pentru ca marii savanti ai lumii au constientizat faptul ca natura inconjuratoare nu mai poate fi considerata ca o infrastructura inerta pe care omul o poate manevra dupa bunul lui plac, ca supletea si posibilitatile lumii create nu sunt nelimitate, ca interdependenta dintre om si natura este mai stransa decat s-a crezut, ca omul face parte din sistemul ambiental ca element al unui intreg. Prin trupul sau, realizat din ceea ce a fost mai fin si mai luminos in creatie, omul este ontologic legat de restul creatiei.
Astfel incat toti suntem constienti ca un mediu ambiant bolnav ne imbolnaveste trupul, viata noastra.
In prezent, o problema importanta, atat pentru mediu cat si pentru populatie o constituie gestionarea reziduurilor si integrarea acestora in circuitul agricol productiv. Fie ca este vorba de abandonarea dezordonata, fie ca este vorba de depozitarea pe platforma sistematizata, prezenta reziduurilor organice poate fi „reperata” cu usurinta prin prezenta mirosurilor neplacute, a insectelor si pasarilor, dar si prin imaginea degradanta a terenului utilizat necorespunzator. Dar dincolo de aceasta imagine perceptibila simturilor, se afla fenomenele complexe care contamineaza subteranul cu substante nocive ce pot necesita decenii sau chiar secole pentru a se realiza neutralizarea lor. De asemenea, o problematica complexa o ridica si apele reziduale, pentru care actualele tratamente fizico chimice, practic, inlocuiesc o serie de compusi nocivi cu altii mai putin nocivi, dar cu implicatii inca greu de evaluat pentru sanatatea noastra pe termen lung, in conditiile in care namolurile rezultate din statiile de epurare ocupa suprafete tot mai mari de teren. In sfarsit, dificultati majore intampina si complexele zootehnice si avicole, generate fie de gestionarea si reintegrarea dejectiilor, care de multe ori sunt deversate in raurile din vecinatate, semi sau netratate, cu concentratii ridicate in amoniac si agenti patogeni, fie de necesitatea de a se distruge intr-un mod atoxic fainurilor animale si carcasele reziduale.
Analizand cu minutiozitate toate aceste aspecte, cu impact negativ asupra naturii dar si a fiintei umane, Bioma Agro Ecology Co prin tehnologia GEOLIFE a realizat cateva produse care asigura tratamentul biologic, fara aportul chimicalelor, cu rezultate intr-adevar surprinzatoare in domenii precum protectia mediului (igienizarea toaletelor, eficientizarea foselor septice, dezincrustarea instalatiilor, epurarea apelor reziduale, gestionarea deseurilor si gunoiului organic, tratarea terenurilor infestate cu produse petroliere, tratarea zonelor contaminate radioactive), agricultura (flori si arbori ornamentali, covoare ierboase si peisagistica, legumicultura si gradinarit, viticultura,cereale si culture semnicere, pomicultura, pasuni si fanaturi, culturi in sere si solarii, combaterea plantelor infestante si parazitare, combatarea insectelor daunatoare, combaterea bolilor si patogenilor), zootehnie (ihticultura ambientala, furajare zootehnica, asimilarea dejectiilor animale, neutralizarea fainurilor animale, tratarea carcaselor reziduale, stabilizarea metabolica a animalelor de casa), industria agroalimentara (vinificatie, mezalarie si conservate din carne, produse lactate si branzeturi)In consecinta, marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezinta un binevenit semnal si un indemn pentru fiecare dintre noi pentru a actiona unitar si a ne implica in ameliorarea si rezolvarea tuturor acestor aspecte, cu impact negativ asupra naturii dar si a fiintei umane.

A investi pentru viitor tine in cea mai mare masura de calea si conceptul pe care decidem sa il urmam, care va fi capabil sa satisfaca multe din exigentele impuse, cu o pozitiva reflectare pe termen mediu si lung atat in ce priveste natura inconjuratoare, cat si sanatatea noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *