„Craiova curata” continua in cimitire

Dupa ce, la initiativa Primariei Craiova si a Gazetei de Sud si cu sprijinul unor parteneri si voluntari, au fost ecologizate zonele de intrare/iesire in oras, in perioada 13-23 iulie, campania de curatenie va continua in cimitirele parohiale.
craiova curata
In cimitirul de pe strada Brestei, buruienile au acoperit mormintele. Tufe inalte cresc ondulat printre cavourile inghesuite. Multe dintre ele semanand cu niste bucatarii anexate caselor de tara, construite din caramida, sunt sufocate de ierburile salbatice pe care nu le mai taie nimeni. Langa intrarea in cimitir, un morman de gunoaie – saci cu resturi menajere, crengi uscate, sticle din plastic – imprastie o duhoare pe cativa metri patrati. Din prag, dincolo de porti, de o parte si de alta a cararii facute de masini, se ridica falnice garsonierele de veci, unele decomandate sau pe nivel, pentru cei care vor sa le priveasca de acolo, de sus. Printre ele, dreptunghiuri din ciment destupate, gauri cascate in pamant, movile ici, colo, cu cate o cruce de lemn la un capat. La multe dintre ele, familiile au uitat sa mai treaca in ultima vreme. Buruienile au luat locul florilor si parca ti-e si frica sa treci pe potecute, prin spatele vreunui cavou-mausoleu de teama sa nu te agate vreun sarpe. La marginea cimitirului, la cativa metri de casele oamenilor, o apa statuta, peste care stau aruncate cateva blani in forma de podet. In rest, boschetele imense, aproape cat arbustii de inalti, au crescut ca intr-o delta.

Locul unde se sparge gheata

Cimitirul de pe Brestei este unul dintre locurile vizate de Primaria Craiova pentru curatenie. De data aceasta, autoritatile cer o mana de ajutor familiilor care ii au pe cei dragi acolo. „Nu este crestineste ca persoanele dragi pe care le-am pierdut sa se odihneasca printre gunoaie si buruieni. Fac apel la craiovenii care ii au pe cei apropiati inmormantati in aceste cimitire, in care noi vom merge sa facem curat, sa ni se alature!”, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon. Dupa Cimitirul Bobonete (cel de pe strada Brestei), curatenia va continua in Cimitirul Evreiesc (de pe strada Bucovat). „Echipe mixte ale Serviciului Public de Salubritate Craiova, ale Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public, ale Companiei de Apa „Oltenia” si beneficiari ai Legii nr. 416, privind venitul minim garantat, vor fi antrenate in aceasta campanie. Se vor efectua operatiuni de taiere a vegetatiei spontane dintre morminte, strangerea si transportarea gunoaielor, decolmatarea canalelor de suprafata. Toata aceasta etapa din campania -Craiova curata- va fi suportata financiar de SPS, RAADPFL si Compania de Apa -Oltenia-„, a precizat purtatoarea de cuvant a primariei, Carmen Licu.
Vor urma alte trei cimitire parohiale: cel din cartierul Bariera Valcii, de pe strada Viilor, Cimitirul de la Hanul Doctorului si Cimitirul de pe strada Bucura.

Inceputul campaniei

In cadrul primei etape din campania „Craiova curata”, desfasurata in perioada 10 – 24 iunie, s-au colectat aproximativ 2.000 de tone de deseuri. Obiectivul a fost acela de ecologizare a Centurii Ocolitoare de Nord a municipiului Craiova, a intrarilor/iesirilor in/din Craiova si de responsabilizare fata de mediul inconjurator.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *