„Ora Pamantului” a fost ignorata de bucuresteni

Locuitorii Capitalei nu au reactionat aseara la evenimentul ecologic care presupune stingerea luminilor pentru o ora.Ora Pamantului

Desi autoritatile au oprit curentul in cladirile-emblema din Capitala, actiunea acestora nu a avut parte de prezenta publicului, care a preferat sa mearga la concert.

Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Teatrul National Bucuresti, Ministerul Afacerilor Externe si Opera Nationala Bucuresti au ramas aseara in bezna timp de o ora.

Luminile din cele mai importante cladiri au fost stinse incepand cu ora 20.30 in cadrul unui eveniment intitulat „Ora Pamantului”.

Incalzirea globala, asupra careia organizatorii au vrut sa traga un semnal de alarma, i-a lasat indiferenti pe bucuresteni.

In fata Palatului Parlamentului, cativa tineri au facut fotografii si s-au declarat nemultumiti de faptul ca nu au venit mai multi cetateni alaturi de ei. „Credeam ca vom fi mai multi. Pacat! Nu vom fi solidari niciodata, dar ma bucur ca e o initiativa pe care am adoptat-o si noi”, a spus Cristi.

Stingerea luminilor a dat semnalul de inceput al unui show cu recitaluri 100% live, fara instrumente conectate la curent electric, sustinute in Parcul Izvor de Sistem, Mihai Margineanu si Lu Cozma. De asemenea, o reprezentatie de jonglerii cu foc a fost pusa in scena de trupa raja din Oradea.

Membrii Astroclubului Bucuresti au profitat de scaderea poluarii luminoaase si i-au invitat pe bucuresteni sa observe obiecte ceresti care in mod normal nu se vad usor. „Ma bucur ca am putut participa si eu. Benefica actiunea. Pacat ca nu au fost stinse toate panourile publicitare. S-ar fi economisit si mai multa energie. Voi participa si la anul”, a declarat Mihaela, in varsta de 25 de ani.

Al doilea an in Romania

In intreaga lume, mai mult de patru mii de orase din peste 100 de tari au luat parte la initiativa. Printre cele mai prestigioase edificii care s-au cufundat in intuneric s-au numarat Turnul Eiffel, Piramidele, Big Ben sau Sfinxul.

Astfel, odata cu Bucurestiul, luminile s-au stins si la Tokyo Tower din Tokyo si la Poarta Brandenburg din Berlin, Empire State Building si Tour Eiffel, Burj din Dubai, Taipei 101, London Eye si Bosfor Bridge. In campania din 2010 s-au inscris orase din tarile G20 si – pentru prima data – orase din Madagascar, Kosovo, Nepal, Arabia Saudita, Mongolia, Ecuador, Cehia, Cambodgia, Mauritius, Mozambic, Paraguay, Tanzania, Quatar, Insulele Feroe.

In 2007, autoritatile si locuitorii orasului australian Sydney au luat pozitie fata de amenintarea pe care o reprezinta incalzirea globala, peste doua milioane de persoane participand la initiativa prin stingerea luminilor si deconectarea tuturor aparatelor aflate in stand-by. Exemplul a atras atentia intregii planete, iar in 2008, Earth Hour a devenit o miscare globala, 27 de orase mari ale lumii participand la eveniment. In 2009, sute de milioane de persoane din peste 4.000 de orase din 88 de tari s-au alaturat initiativei.

Zeci de orase din Romania in intuneric

In Botosani, primaria a stins luminile mai multor cladiri si a organizat un spectacol in Piata Revolutiei, sustinut de un grup de copii, care a cantat la lumina lumanarilor asezate in forma numarului 60, simbolul evenimentului.

In Sfantu Gheorghe luminile au fost stinse pe strazi, iar Asociatia de tineret „Ecou” a organizat o „petrecere cu torte” in Parcul Central din municipiu, unde s-a cantat muzica unplugged.

In Bistrita, intre orele 20.30 – 21.30 iluminatul public din zona pietonala „Liviu Rebreanu”, situata in centrul istoric al municipiului Bistrita, a fost intrerupt.

In Resita, Asociatia Euroland Banat a organizat un „mars al lumanarilor” in centrul orasului, la care au luat parte sute de elevi si studenti.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *