Paunii s-au intors in parcurile bucurestene

0
344

Frumoasele pasari au fost readuse in Capitala unde vor sta pana in toamna. Pe timpul iernii, paunii au fost tinuti intr-o ferma din comuna Frasinet, judetul Calarasi unde ingrijitorii i-au incazit cu ajutorul caloriferelor. De cateva zile, s-au intors in Capitala.paunii din parcuri

Pasarile au trecut cu bine de iarna grea si prelungita si asta pentru ca le-a purtat de grija chiar proprietarul fermei, Gheorghe Nistor care detine o ferma de pauni in comuna Frasinet. „Am carat motorina 20 de kilometri pe jos pana la ferma pentru generatorul de electricitate. Adaposturile unde au fost tinuti paunii au fost incalzite cu calorifere”, a declarat Gheorghe Nistor.

Fermierul recunoaste ca a fost o iarna grea, dar pasarile au fost bine ingrijite. „Paunii au crescut, iar anul acesta vizitatorii le vor putea admira penajul multicolor de pe cozi. Sunt o frumusete”, a spus el. A asteptat ca reprezentantii Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) sa refaca adaposturile distruse de viscolul din iarna si le-a adus dupa ce s-a asigurat ca vor fi in siguranta. Saptamana aceasta, opt pauni din rasele India Blue, Imperial Alb si Arlechin au fost adusi in parcul Cismigiu si deja de rasfata in aer liber.

Au tarcuri imprejmuite

Sunt imprejmuite de garduri din plasa, iar bucurestenii ii pot admira si fotografia. Ti se taie respiratia cand le vezi penele colorate. Sunt superbe”, a reactionat Andrei Dumitru, un tanar care se plimba prin Parcul Cismigiu si care s-a oprit sa priveasca pasarile. Paunii se plimba tantosi de parca ar simti privirile pe care le atrag. „Seamana cu o mireasa. Ce frumos este!”, a exclamat si Maria o fetita de sase ani la vederea paunului Imperial Alb.

Paznicii stau cu ochii pe ei

Tot mai multi bucuresteni au profitat de zilele mai calde ca sa se plimbe prin parcuri si ori de cate ori dau cu ochii de exoticele pasari se opresc sa le admire. Unii insa incearca sa-i hraneasca desi acest lucur le-ar face rau.

„Stam cu ochii ca pe butelie pe ei. Oamenii le arunca guma de mestecat si bucati de paine. Ii pot omori asa ca trebuie sa fim foarte atenti”, spun paznicii din Cismigiu. Pasarile sunt pazite in permanenta si vor fi tinute in parc pana in luna octombrie. Si in Herastrau si Bordei au fost adusi paunii, iar saptamana viitoare urmeaza sa fie aduse si lebedele si ratele mandarin care au iernat tot la ferma din Calarasi.

„Am cinci perechi de lebede care isi vor cloci ouale chiar in adaposturile din parc. Vrem sa fie ceva educativ pentru copiii care pot vedea puii”, a mai spus Gheorghe Nistor.

Pasarile exotice au fost aduse vara trecuta pentru prima data in Bucuresti fiind o idee imprumutata de la marile parcuri europene. Parcurile Cismigiu, Herastrau si Bordei au fost populate cu pasari exotice, iar in proiect mai sunt incluse si parcurile Carol si Tineretului, municipalitatea platind 140.000 de euro.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.