Una dintre cele mai mari firme de piscicultura din Romania, Sporting Tour SRL, cu sedii in trei judete, nu are autorizatie de mediu, desi functioneaza din 2005. In aceste conditii, firma a deversat in apele Dunarii, la finele anului trecut, peste 95.000 de pui de sturioni. Informatia a fost furnizata de comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, citat de Rompres

La finele anului trecut, peste 95.000 de exemplare de puiet de nisetru au fost deversate ilegal in apele Dunarii de catre omul de afaceri Robert Raduta, cunoscut drept “regele Deltei”, actionar principal al firmei Sporting Tour.

Popularea cu sturioni a Deltei Dunarii s-a facut prin incalcarea Ordinului comun al Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii care prevedea, pentru 2007, lasarea in libertate a numai 30.000 de exemplare de nisetru provenite din crescatoriile de sturioni.

In urma acestor constatari, Garda de Mediu a cerut stoparea deversarii puietului de sturion, dar, dupa cum afirma comisarul general Popa, inspectorii de mediu au fost pusi in fata faptului implinit, popularea realizandu-se in ciuda interdictiei.

“Firma, care are puncte de lucru in Olt, Calarasi si Tulcea, functioneaza din 2005 si nu are autorizatie de mediu nici in acest moment, desi a participat si a castigat pana acum licitatii organizate de institutii ale statului pentru repopularea Dunarii cu sturioni”, mai spune Octavian Popa.

In urma unui control efectuat la punctele de lucru ale societatii respective, s-au descoperit pui de sturioni crescuti in bazine situate in imediata apropiere a bazinelor in care se aflau hibrizi de sturioni.

“Situatia ridica multe semne de intrebare, pentru ca este foarte posibil ca puii-hibrid sa fi ajuns, din greseala, in bazinul cu sturionii ce trebuiau sa fie deversati in fluviu”, explica Popa.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here