Capitala Egiptului a devenit cel mai zgomotos oras din Africa

0
391

Nivelul zgomotului a atins in Cairo un nivel alarmant, ajungand sa provoace probleme legate de auz, nervozitate si chiar moartea, indica studii recente.

In centrul orasului, nivelul sonor a atins valori de 90 de decibeli si nu coboara decat accidental sub 70 de decibeli, ceea ce aseamana o zi petrecuta in acesta zona cu una petrecuta intr-o uzina, sustine Egyptian National Research Centre.

„Ce se poate auzi pe strazile din Cairo depaseste net limitele premise de agentia de protectia mediului”, a declarat Mustafa Ali Shafiye, reprezentantul NRC. „In centrul comercial al orasului, la ora 7.30, nivelul zgomotului atinge deja 90 de decibeli, in conditiile in care limitele admise sunt cuprinse intre 35 si 55 de decibeli”, a mai spus el.

Angajatii care au o expunere mare la strada, cum ar fi politistii rutieri, ar putea fi puternic afectati. Femeile gravide sunt o alta categorie vulnerabila la zgomot, cercetarile demonstrand ca fatul e deseori subdezvoltat atunci cand mama este expusa la poluare sonora puternica pe timpul sarcinii. Locuitorii din Cairo isi pierd treptat acuitatea auzului si utilizarea protezelor e tot mai frecventa.

Zgomotul masinilor aflate in trafic, volumul foarte ridicat al boxelor, tipetele, petrecerile foarte sonore sunt principalele cauze care provoaca poluarea sonora. In cel mai bun caz, aceasta po-voaca iritabilitate, efectele cele mai grave rasfrangan-du-se asupra activitatii cardiace. In numarul din decembrie 2007, revista „New Scientist” sustinea ca poluarea sonora poate ucide, ca si stresul cronic.

Zgomotul provoaca o acumulare de hormoni, dezechilibre fiziologice si inflamatii care pot conduce la accelerarea circulatiei sangelui si chiar la atac de cord, explica articolul din „New Scientist”. Oficialii de la Cairo si-au propus instalarea unei retele de monitorizare a sunetului, insa deocamdata nu au fonduri alocate pentru acest proiect.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.