Animalele rare sunt devorate de refugiati

0
358

Lipsa de proteine ii determina pe oameni sa vaneze cimpanzeii si elefantii din rezervatiile naturale.

Speciile de animale din tarile africane sunt puse in pericol de catre refugiatii infometati. Un studiu despre viata salbatica din Africa, intocmit de WWF International si organizatia Traffic, arata ca animalele salbatice sacrificate sunt gatite si consumate in timpul noptii in taberele de refugiati din nordul Tanzaniei. Denumita „Night Time Spinach” („Cina de la miezul noptii”), cercetarea releva ca un mare numar de refugiati contribuie la degradarea habitatului si la reducerea dramatica a faunei salbatice.

Carnea animalelor sal-batice e in general mai ieftina decat decat cea de vita si mult mai apetisanta, au constatat cercetatorii. „Felurile de carne salbatica preferate de refugiatii din Africa de Est au ajutat comunitatea internationala sa-si dea seama de nevoile acestora”, a declarat George Jambiya, autorul principal al studiului.

Acesta a mai spus ca principala cauza pentru care refugiatii africani mananca vanatul e ca au o lipsa acuta de proteine. Concluzia e ca ei nu primesc suficienta hrana. Pe de alta parte, numeroase specii, precum erminele, bizonii si in general animalele ierbivore, sunt in declin.

De la independenta Tanzaniei, in 1961, mai mult de 20 de tabere de refugiati au fost instalate in apropierea rezervatiilor, a parcurilor naturale sau a altor arii protejate.

Astfel, Tanzania gazduieste cea mai numeroasa populatie refugiata din Rwanda, Congo si Burundi, tari care au avut conflicte violente in ultimii ani. Specialistii estimeaza ca, incepand din 1990, au fost consumate ilegal peste 7,5 tone de carne in numai doua dintre principalele tabere de refugiati tanzaniene.

Refugiatii au nevoie de mai multa hrana

„Ceva trebuie sa nu mearga daca refugiatii care si-au parasit propriile tari din cauza razboaielor sunt acum nevoiti sa fuga din nou din calea focurilor de arma ale paznicilor din rezervatii atunci cand ei vaneaza animalele protejate”, explica Simon Milledge, de la organizatia Traffic. Organizatiile pentru conservarea naturii spun ca o solutie pentru stoparea uciderii animalelor e suplimentarea portiilor de carne pe care le primesc refugiatii.

„Ce e mai trist e ca aceia care depind cel mai mult de sursele de hrana sunt de obicei cei care platesc cel mai greu pret pentru biodiversitate”, a declarat Dusan Lieberman, director pentru programe la WWF International.

Congolezii prefera cimpanzeii

Problema e cu atat mai grava cu cat Tanzania e una dintre tarile cu cea mai bogata biodiversitate. Parcul National Gombe, situat in apropierea unui sat congolez, e unul dintre locurile unde traiesc cimpanzeii.

Cercetatorii au observat ca aproape 85% din cimpanzei au disparut si nu numai din cauza bolilor, asa cum se credea, ci pentru ca populatia din apropierea rezervatiei obisnuieste sa consume carne de primate.
Expertii in protectia animalelor spun ca cimpanzeii vor fi dintre cele mai rare specii in viitor, daca refugiatii vor continua sa traiasca in apropierea habitatelor acestora.

O situatie similiara e si in Zimbabwe, unde 80% din fauna salbatica a disparut dupa 2001. „Economia in declin din Zimbabwe a generat somaj mai ales in randurile fermierilor, care au devenit intre timp braconieri”, a declarat Raoul du Toit, de la WWF Africa de Sud. Estimarile arata ca jumatate din animalele salbatice din rezervatii au fost ucise, iar pana in 2013 nu va mai exista niciun fel de animal.

Elefantii, in pericol

Potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, familia Paolillo, care locuieste de 17 ani in Africa si lupta pentru protectia hipopotamilor care traiesc in raul Turgwe, spune ca vanatoarea e la ordinea zilei.

„Pentru hrana si bani ucid totul, de la veverite pana la elefanti”, spune Karen Paolillo. Si elefantii sunt pusi in pericol. Unul dintre politistii din Zimbabwe, aflat in prezent la pensie, spune ca, desi autoritatile pretind ca mai exista 110.000 de elefanti, in opinia lui nu mai sunt decat maximum 45.000.

„Daca nu facem nimic, cat de curand nu va mai exista niciunul. Eu nu inteleg cum, atunci cand bastinasii voiau sa elimine elefantii bolnavi, exista o presiune din partea intregii lumi si toata lumea tipa pentru a-i opri, iar acum nimeni nu mai zice nimic”, spune politistul.

Reprezentantii organi-zatiei Traffic sustin ca, pentru a stopa macelul animalelor salbatice din Africa, refugiatii ar trebui sa primeasca conserve de carne. „Refugiatii primesc meniuri bazate pe cereale, seminte uscate, hrana amestecata cu vitamine, ulei vegetal imbunatatit cu vitamina A si sare iodata”, a spus unul dintre reprezentantii Programului international pentru Hrana (WFP).

Rinocerii, pe cale de disparitie

Organizatiile pentru protectia animalelor arata ca si rinocerii sunt in pericol din cauza braconajului. Patru din cele cinci specii africane de rinocer abia daca se mai gasesc pe continentul african.

Directorul executiv al organizatiei Traffic spune ca cea mai grava situatie e in Congo si Zimbabwe. Intre 2003 si 2005, populatia de rinoceri din Congo a fost redusa la 40%, iar in Zimbabwe, cu 30%.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.