„Trebuie sa scapam de aceste deseuri radioactive”

Din combustibilul nuclear uzat de la Magurele, rusii vor extrage plutoniu si uraniu, iar deseurile secundare, rezultate in urma procesarii, vor ramane pentru totdeauna pe teritoriul Federatiei Ruse. Pentru aceasta, statul roman va plati Federatiei Ruse 720.000 de dolari.
reactorul de la magurele
Date fiind conditiile de criza economica, acordarea acestor bani din bugetul Ministerului Educatiei a ramas un timp sub semnul intrebarii, insa exista informatii ca procedurile de obtinere a banilor sunt deja urgentate.

„Trebuie sa scapam de aceste deseuri ce pot deveni periculoase pentru mediu, iar, in cazul in care banii pentru repatriere nu vor putea fi alocati din bugetul Ministerului Educatiei, suntem pregatiti sa dam aceasta suma din bugetul IFIN, alocat tot prin acelasi minister”, spune domnul Mitica Dragusin.

Banii pentru depozitarea definitiva vin de la buget

Operatiunea de pregatire a repatrierii combustibilului nuclear uzat de la Magurele a inceput in urma cu sase ani si se desfasoara sub egida „Initiativei globale de combatere a terorismului nuclear”.

Este finantata cu cinci milioane de dolari de catre americani si este supravegheata de Statele Unite ale Americii, de Rusia, de Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena, cat si de organizatia Euratom din cadrul Directiei Transport Energie, care este componenta a Comisiei Europene. Daca acest transport nu se va face conform planului international stabilit, cele cinci milioane de dolari vor fi irosite, iar barele de uraniu ars vor ramane in continuare pe teritoriul Romaniei.

Asta, in cazul in care, in tara noastra, este exclusa stocarea sau prelucrarea acestor deseuri radiocative in conditii de maxima siguranta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *