Mor mii de oameni din cauza schimbarilor climatice

Peste 300.000 de oameni sunt ucisi in fiecare an de calamitatile naturale. Kofi Annan a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca sute de milioane de persoane sufera de pe urma efectelor incalzirii globale.
kofi annan
Schimbarile climatice omoara anual aproximativ 300.000 de oameni prin foamete, boli si calamitati naturale.

Numarul anual al victimelor va depasi in 2030 jumatate de milion, ceea ce reprezinta 10% din populatia mondiala, potrivit unui raport publicat la sfarsitul saptamanii trecute, citat de Reuters.

Studiul a fost prezentat la Forumul Umanitar Global de la Geneva (GHF). Potrivit raportului, pierderile economice provocate de inclalzirea globala ajung la 125 de miliarde de euro pe an, mai mult decat ajutoarele furnizate de tarile bogate celor sarace.

„Schimbarea climatica este cea mai mare provocare umanitara emergenta a timpului nostru, provocand suferinta unui numar de sute de milioane de persoane din toata lumea”, a declarat Kofi Annan, fost secretar general al ONU si actual presedinte al GHF.

Africa, expusa excesiv

Raportul arata ca tarile in curs de dezvoltare poarta in proportie de peste 90% responsabilitatea din punct de vedere uman si economic pentru schimbarile climatice. Cele mai sarace 50 de tari ale lumii contribuie cu mai putin de 1% la emisiile de dioxid de carbon care determinina incalzirea planetei.

Studiul avertizeaza ca adevaratul impact al incalzirii globale asupra oamenilor va fi probabil mult mai grav decat se preconizeaza pentru ca GHF foloseste scenarii ONU „cuminti”.

Africa este regiunea cea mai expusa efectelor schimbarii climatice, 15 dintre cele mai vulnerabile 20 de tari din lume aflandu-se pe acest continent, conform raportului. Alte regiuni ce risca sa se confrunte cu amenintari grave sunt Asia de Sud si statele mici insulare, in curs de dezvoltare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *