Legatura dintre aceste doua sintagme este aceea ca amandoua au reprezentat denumirile unor premii acordate in cadrul celei de-a doua editii a „Premiilor de Mediu”, eveniment organizat de sapte organizatii de mediu, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Fundatia Terra Mileniul III, WWF, EcoAssist, Greenpeace, Alma-Ro si Copacul de hartie.
Premiile decernate de Ziua Mediului s-au indreptat catre politicieni, autoritati locale si centrale, personalitati si jurnalisti, avand la baza contributia pozitiva sau negativa pe care au avut-o in domeniul protectiei mediului.
Criteriile alegerii castigatorilor premiilor de mediu 2009 au fost sustinerea sau initierea unor activitati, proiecte sau initiative legislative de mediu, implicarea in activitati de protectia mediului si sprijinul acordat ONG-urilor de mediu. Au existat doua categorii de premii si implicit de castigatori. Premiile pozitive au fost acordate celor care au contribuit la protejarea mediului, iar premiile negative au mers spre cei care prin diverse actiuni au contribuit la distrugerea mediului
Printre premiantii pozitivi s-au regasit Ministrul Culturii, Teodor Paleologu pentru inverzirea Ministerului Culturii si a institutiilor aflate in coordonarea sa, Excelenta Sa Ambasadorul Marii Britanii, Dl. Robin Barnett, pentru sustinerea puternica a campaniilor impotriva schimbarilor climatice, Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman pentru „sectorul 1 de verde al Capitalei”. Premiile au avut nume originale precum „Cogito verde sum”, „Colour me green”, „Construim dar gandim”, „Votul verde” sau „Somnul parlamentarilor naste monstri”.
Nu au fost insa uitati nici cei a caror activitate s-a indreptat in detrimentul protectiei mediului. Astfel, Ministrul Economiei Adriean Videanu a primit premiul „Un adevar comod, regia Adriean Videanu”, pentru ca vinde certificate de emisii de carbon si investeste banii in proiecte care genereaza CO2, pe cand Ministrul Educatiei, Ecaterina Adronescu a primit premiul „Eco-rijenta”, pentru ca a eliminat ecologia din curricula educationala a liceelor de profil.
Obiectivul principal al evenimentului l-a reprezentat cresterea responsabilitatii politicienilor si a mass-mediei, cu privire la problemele de mediu. Organizatorii isi propun astfel intarirea capacitatii de advocacy a organizatiilor non-guvernamentale de protectia mediului din Romania, prin implementarea unui sistem de premiere a diverse persoane cu ocazia Zilei Mediului.