Tehnologii inovative pentru captarea si stocarea carbonului. Oportunitati pentru Romania

In deschiderea evenimentului, Excelenta Sa, Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a accentuat necesitatea implementarii tehnologiei de captare si stocare a dioxidului de carbon: „Sistemul energetic bazat pe carbune este responsabil de mare parte din emisiile poluante. Ne trebuie asadar un sistem neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. In acelasi timp, insa, ramanem dependenti de carbune in urmatorii zece ani. Cum rezolvam aceasta dilema? Captarea si stocarea carbonului poate ajuta la utilizarea carbunelui intr-un mod compatibil cu protectia mediului. Tocmai de aceea, Marea Britanie si-a propus sa acorde autorizatii noi de functionare numai acelor termocentrale care vor pune in functiune instalatii de captare si stocare a carbonului. Incurajam si alte state dependente de resurse de carbune, inclusiv Romania, sa mearga in aceeasi directie”.Robin Barnett

Uniunea Europeana va finanta, pana in 2015, 12 proiecte demonstrative de implementare a tehnologiei de captare si stocare a carbonului (CCS). Sapte din aceste proiecte demonstrative au fost deja repartizate iar Romania are sansa de a beneficia de unul dintre cele cinci proiecte ramase. Pentru a fi eligibile, proiectele demonstrative CCS trebuie sa demonstreze ca tehnologia folosita poate capta 85% din emisiile de CO2 si ca modalitatile de transport si cea de stocare a carbonului in formatiunile geologice sunt sigure.

Prezenta la eveniment, Carmencita Constantin, director Divizia Energie si Mediu in cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) si membru in platforma ZEP (Zero Emission Platform), a declarat ca institutia sa este in curs de licitatie cu un proiect de fezabilitate in domeniul CCS, prezentand totodata si o lista cu cele mai potrivite locatii pentru un proiect demonstrativ in Romania, cum ar fi Rovinari, Craiova SE Isalnita sau Electrocentrale Deva.Carmencita Constantin

Potrivit specialistilor, Romania beneficiaza de avantaje precum capacitate mare de stocare, lucru confirmat de Mihai Gherman de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), acesta declarand „Romania are un potential geologic foarte bun pentru CSC in zacamintele de petrol si gaz depletate si in acviferele saline.” In completarea acestuia, Constantin Sava, sef de laborator in cadrul Institutului National pentru Geologie si Geoecologie Marina (Geoecomar) si presedinte al Asociatiei Profesionale CO2 Club, a estimat capacitatea de stocare a carbonului: 18,5 Gigatone in acviferele saline si 4 Gt in zacamintele de petrol depletate.

Ana-Maria Tudose, consilier in cadrul Ministerului Mediului, a spus ca Romania are un plan de actiune agreat de Ministerul Mediului, Ministrul Economiei si ANRM. Pana la 30 mai 2011 autoritatile trebuie sa implementeze directiva CCS, sa evalueze capacitatea de stocare, sa armonizeze cadrul legislativ si sa notifice Comisia in legatura cu aceste actiuni. Carmencita Constantin (ISPE) este insa de parere ca pentru a avea sanse la obtinerea unui proiect demonstrativ sprijinit de UE, Romania trebuie sa implementeze directiva inainte de 2011.

Senatorul Petru Filip, presedintele Comisiei de administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului si-a aratat sprijinul pentru implementarea tehnologiei CCS in Romania, declarand: „Cred ca e un mare avantaj pentru Romania sa se axeze pe acest subiect, avand in vedere conditiile de relief pe care le are”, a spus senatorul, adaugand ca Romania va fi cu atat mai mult interesata de aceasta tehnologie, pentru ca are mari probleme din punctul de vedere al conformarii la regulile emisiilor de carbon, in special in sectorul producatorilor de energie.Petru Filip

Reprezentantii celor trei companii britanice prezente la eveniment au impartasit participantilor pasii facuti deja de Marea Britanie in aceasta directie. Nigel Yaxley, fost presedinte Euracoal (Asociatia Producatorilor Europeni de Carbune), a sustinut faptul ca sursa de energie cu cea mai rapida crestere la nivel mondial ramane carbunele (cu o crestere de 3,1% in 2008). Drept urmare, tehnologiile care sa permita extragerea si exploatarea curata a carbunelui sunt indispensabile: „Captarea si stocarea carbunelui trebuie sa fie parte din solutia de reducere a emisiilor. Fara CCS nu vom reusi sa atingem tintele de reducere a emisiilor”.

Nicholas Riley, director la British Geological Survey, a expus solutia britanica legata de CCS: Guvernul britanic si-a asumat primul mecanism obligatoriu de reglementare a carbonului. Avand intentia de a reduce emisiile cu 80% pana in 2050, Marea Britanie nu va mai accepta nici o termocentrala noua fara instalatie de captare si stocare a dioxidului de carbon.

Sursa: Tagged:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *